Gitaar Leren Spelen – Online of Offline?

gitarist worden

Gitaar leren spelen

Misschien droom je ervan de nieuwe Jimi Hendrickx of Eric Clapton te worden of wil je jezelf kunnen begeleiden bij het zingen van (eigen) songs?

Of misschien ben je op zoek naar een nieuwe, spannende uitdaging of wil je eindelijk je kinderdroom in vervulling brengen door een gitaar vast te pakken?

De redenen om gitaar te spelen zijn oneindig. De manieren waarop je dit kan leren echter ook. Er bestaan namelijk verschillende methodes om gitaar te spelen, en daarnaast is het aanbod aan soorten lesmateriaal ook nog eens gigantisch.leren gitaar spelen

Je kan offline les volgen bij een leraar of jezelf online gitaar leren spelen aan de hand van tutorials of apps. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende lesmethoden en tools die er zoal bestaan. Dit zal je zeker  helpen je keuze eenvoudiger te maken.

Je doel afstellen

Om te weten welke aanpak je kiest, moet je eerst jezelf de vraag stellen wat je er precies mee wilt bereiken.

Wil je enkele akkoorden leren om liedjes te begeleiden? Wil je heuse gitaarsolo’s leren spelen? Wil je in een bandje spelen of solo? Wil je het eenvoudig houden of wil je misschien ooit naar het conservatorium gaan? Al deze redenen hebben invloed op je keuze.

Hoe leer je gitaar spelen?

Er zijn verschillende methodes om gitaar te leren spelen. Deze methodes kan je ook nog eens met elkaar combineren.

Dit zijn de drie meest courante methodes:

Akkoorden leren spelenhoe leer ik gitaarspelen

Bij deze methode leer je welke greep er bij welk akkoord past. Een akkoord bestaat uit een aantal klanken die samen harmonisch klinken. Afhankelijk van waar je je vingers plaatst, zal je andere akkoorden horen.

Hoewel er maar zeven letters zijn (van A/la tot G/sol), zijn de mogelijkheden oneindig. Je hebt mineur- en majeurakkoorden, je hebt verhogingen en verlagingen (kruisen en mollen), je kan je akkoorden in verschillende liggingen spelen, en je kan elk akkoord variëren door extra spanningstonen toe te voegen.

Met een aantal basisakkoorden kom je echter al heel ver. De meeste liedjes bestaan uit slechts enkele akkoorden, dus eigenlijk kan je met een kleine basis al snel een groot aantal songs spelen.

Noten leren spelen

online gitaar leren spelenOm deze methode te gebruiken moet je eerst noten leren lezen. Daarna leer je waar deze noten precies op gitaar liggen. Deze aanpak wordt in de klassieke muziekscholen gehanteerd. Het spreekt voor zich dat deze aanpak aanvankelijk best traag gaat.

Het vergt veel oefening om de noten te leren lezen en om deze nadien te koppelen aan je gitaar. Op termijn zijn de voordelen echter wel groot: je weet precies waar alle noten liggen en kan (met voldoende oefening) eigenlijk elk muziekstuk spelen waarvan je de partituur hebt.

Gekoppeld aan de notenleer wordt doorgaans ook muziektheorie aangeleerd. Hierdoor leer je welke noten en akkoorden goed bij elkaar passen en welke minder. Dit helpt je om een song mooier te spelen (doordat je de opbouw en spanning goed begrijpt).

Gitaartabs leren spelen

Gitaartabs zijn een visuele weergave van je gitaarspel. Bij een gitaartab zie je zes lijnen. Elke lijn komt overeen met een specifieke snaar van gitaartabs leren spelenje gitaar. Bij een basgitaartab zal je daarom dus maar vier lijnen zien.

Op elke lijn worden dan verschillende cijfers geschreven. Die komen overeen met de ‘vakjes’ in je gitaar. Je gitaarhals wordt namelijk opgesplitst door verschillende frets. Als er een 2 op je gitaartab staat op de A-snaar, moet je je vinger dus aan de tweede fret op deze snaar zetten.

In het begin vergt dit veel telwerk, al gaat dit steeds sneller naarmate je het systeem meer gewoon bent.

Voordelen en nadelen?

Het is niet zo dat als je voor een methode kiest, je geen andere methode meer kan leren. Het is perfect mogelijk om deze te combineren, afhankelijk van het stuk of de stijl die je op dat moment wilt spelen. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen.

vrouwelijke gitaristBij akkoorden kan je al heel snel meespelen met verschillende liedjes. Als je een goeie basis hebt, is het ook niet zo moeilijk hier verder op uit te breiden.

Zonder theoretische basis echter, leer je gewoon verschillende grepen uit het hoofd, zonder echt een verband te zien tussen de akkoorden. Als je hier ook de theorie achter leert, en de logica achter de akkoorden snapt, is het veel gemakkelijker om alle nieuwe variaties aan te leren.

Gitaar spelen op basis van noten is een werk van lange adem. Eerst moet je de noten leren, dan pas leer je deze noten spelen op gitaar. Als je erg gemotiveerd bent en je hiervoor op lange termijn wilt inzetten is dit zeker geschikt.

Je begrijpt goed hoe de verschillende noten zich tegenover elkaar verhouden, wat je kan helpen bij het spelen of schrijven van muziek. Het spreekt voor zich dat deze methode het meest geschikt is voor het spelen van klassieke muziek.

Tabs zijn gemakkelijk om mee te starten, omdat je je niet eerst door een basistheorie heen moet worstelen. Je kan meteen aan de slag.

Het nadeel is wel dat je niet weet welke noten of akkoorden je speelt. De cijfers op de tablatuur hebben niet zo veel betekenis op zich. Dithoe leer je gitaarspelen maakt het moeilijk om sommige stukken te spelen omdat je een theoretisch kader ontbreekt.

Kennis van muziektheorie helpt je om de logica achter muziekstukken en akkoordgrepen in te zien, waardoor je gemakkelijker nieuwe stukken aanleert. Een ander nadeel van tabs is dat het moeilijk is om met andere muzikanten te communiceren.

Misschien vragen je mede-gitaristen in je band om aan een bepaald akkoord te starten, maar dan weet jij niet waarover ze spreken.

Elke methode heeft dus zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van je muziekstijl past de ene beter dan de andere. Van metal zal je bijvoorbeeld meer tablatuur terugvinden, en van pop- en rocksongs zal je vooral akkoordenschema’s vinden.

Je moet dus goed nadenken over wat je precies wilt bereiken, hoeveel tijd je eraan wilt besteden, welke muziekstukken je wilt spelen, enzovoort.

Les volgen of niet?

Dan komt de grote vraag: ga je in je eentje aan de slag of neem je een leraar? Als je ondertussen je doel al een beetje vastgesteld hebt, kan je deze vraag beter inschatten. Als je voor een leraar kiest, blijven er nog een heleboel vragen over.

Welke leraar past bij jou? Wil je wekelijkse les of les op onregelmatige basis? Hetzelfde geldt voor online lessen, zoals via apps of tutorials. Welke tools gebruik je? Waar vind je goeie apps of video’s? Wil je ervoor betalen of zijn de gratis tools voldoende?

Hieronder geven we alvast een overzicht van de verschillende lesmogelijkheden die er zijn en welke voor- en nadelen hieraan verbonden zijn.

gitarist in bandOffline: fysieke leraar

Les volgen via een gitaarleraar heeft heel wat voordelen. Samen met jou gaat hij stap voor stap door de basis. Hij volgt jouw tempo en zorgt ervoor dat je voldoende uitgedaagd wordt. Hij leert je niet enkel de noten of akkoorden, maar ook de technische kant van het vak: een goede houding, juiste vingerzettingen, enzovoort.

Met een leraar ben je er zeker van dat je de juiste basiskennis onder de knie krijgt. Dit geeft je een goeie start om het op termijn vlot tot een hoger niveau te schoppen. Een gitaarleraar zal je ook meteen corrigeren zodat je geen foute dingen aanleert. Je kan les volgen via een muziekacademie (of pop- en rockschool) of via een privéleraar.

  • Muziekscholen of pop- en rockscholen: als je je inschrijft bij een muziekschool, heb je wekelijks les en moet je dus veel tijd incalculeren om met je gitaar bezig te zijn. Dit is uiteraard ook een voordeel omdat je verplicht bent om op regelmatige basis met je gitaar bezig te zijn.

GitaarleraarMeestal krijg je deze lessen op een vast lesmoment in de week. Er is dus weinig flexibiliteit. Als je een keertje niet beschikbaar bent, ben je dat lesmoment gewoon kwijt. Klassieke muziekscholen zijn niet zo duur voor het aantal lessen dat je krijgt.

Pop- en rockscholen kunnen iets duurder uitvallen. Leuk of niet: aan de meeste muziekscholen krijg je examenmomenten en/of toonmomenten. Dit kan heel nuttig zijn omdat je zo de kans krijgt voor publiek te spelen, wat een zeer nuttige ervaring is. Zo heb je meteen je eerste optredens voor de boeg en leer je jezelf kennen op het podium.

In de klassieke muziekschool vertrekken de lessen doorgaans vanuit notenleer. Pop- en Rockacademies bieden meer flexibiliteit op dat vlak. Je kan gebruik maken van akkoorden of van gitaartabs.

  • Privéles: als je liever minder vaak les hebt, kan het handig zijn om voor privélessen te kiezen. Deze uurtarieven lopen echter al snel hoger op. Je hebt echter wel het voordeel dat je je lesmomenten in samenspraak met je leraar kan kiezen en dat je niet aan een vast schema vasthangt.

Je kan dus heel intensief les volgen of net heel sporadisch. Deze flexibiliteit is een groot pluspunt, maar als je zelf last-minute afzegt, kan het dame-met-gitaarwel zijn dat je je les alsnog moet betalen. De leraar heeft ten slotte tijd voor je vrijgemaakt. Met een privéleraar kies je je gewenste methode zelf.

Een leraar is ten slotte veel meer dan iemand die je wat technieken en trucjes aanleert. Hij is een mentor die je op regelmatige basis opvolgt én kan motiveren wanneer het moeilijker is. Hij helpt je om uitdagingen aan te gaan die je op eigen houtje misschien niet had aangedurfd.

Offline: boeken

Er bestaan verschillende boeken om gitaar te leren spelen, denk bijvoorbeeld aan het bekende Gitaar voor Dummies. Er is een groot aanbod en er zijn verschillende methodes beschikbaar, hoewel de meeste boeken zich baseren op het leren van akkoorden.

gitaar-spelen-voor-dummiesVaak zijn de boeken vergezeld van luistercd’s om mee te oefenen. Dit is een erg goedkope manier om gitaar te leren spelen aangezien je het boek maar één keer hoeft aan te kopen. Het nadeel is wel dat je het helemaal alleen moet doen op basis van platte tekst. Niemand toont je hoe je je vingers moet zetten of hoe iets moet klinken.

De bijgevoegd foto’s en luisteroefeningen volstaan meestal niet om vlot je weg te vinden als beginnende muzikant. Er is niemand die je kan helpen als je vastloopt of iets niet begrijpt. Voor het leren van enkele basisakkoorden of leren lezen van tabs kan je wel al een eind op wegraken met zulke boeken.

Online: video-tutorials

YouTube en andere kanalen staan vol video’s met enthousiaste gitaarcoaches die je de fijne kneepjes van het vak uitleggen. Je krijgt eerst uitleg en ziet en hoort vervolgens meteen hoe het moet klinken. Dit werkt doorgaans vlotter dan bij een boek omdat je het iemand ‘ziet doen’.

Veel video’s zijn gratis beschikbaar, al zijn er evenzeer betalende kanalen met gevorderde tutorials. Zo’n YouTuber of vlogger kan er vanop afstand in slagen je te motiveren. Het nadeel is dat er veel keuze is en dat maakt het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden.

Elke videotutorial of -kanaal kan een heel andere aanpak hebben, waardoor het moeilijk is om een logisch opgebouwd traject te volgen. Een voordeel is dat sommige video’s ook focussen op de houding en vingerzettingen. Dat is zeker mooi meegenomen, al is er nog steeds niemand beschikbaar die het je zal zeggen mocht je het toch fout doen.

Deze methode kan zeker zeer nuttig zijn om gitaar te leren spelen. Als je de juiste video’s vindt, kan je zeker tot een hoog niveau geraken. Ook zijn er veel verschillende methodes en stijlen beschikbaar zodat je iets kan zoeken dat helemaal bij jou past.

Één van de populairste online cursussen van dit moment is de “Leer gitaar spelen in 22 lessen” van Koen Snoek. Klik hier voor meer informatie over deze (voordelige) cursus. Voordeel van deze cursus is dat er al meer dan 4000 cursisten de lessen hebben gevolgd en dat er  een levendige besloten community is waar je geholpen wordt met vragen en tegelijkertijd gelijkgestemden kan leren kennen.

referentie-jaap-kwakman-van-de-3js

Online: apps of computerprogramma’s

De laatste jaren bestaan er steeds meer en meer apps en programma’s die je stap voor stap aanleren hoe je gitaar moet spelen. Voor het leren van basisakkoorden en gitaartabs werken deze tools zeer goed.

Het fijne aan deze apps/programma’s is dat ze verslavend kunnen werken doordat ze met een puntensysteem werken. Voor je het weet ben je al uren aan het oefenen. De meeste apps bieden echter weinig informatie over houding en vingerzettingen. Deze apps zullen je niet snel tot een gevorderd niveau brengen.

Conclusie

Er bestaan dus heel wat verschillende manieren om gitaar te leren. Afhankelijk van je doelstellingen kunnen er andere lesmethodes bij je passen.

Door het nemen van een gitaarleraar, ben je er zeker van dat je alles op de juiste manier leert en heb je iemand die je kan motiveren. Dit is echter de meest tijdsintensieve en dure oplossing.

Online methodes kunnen ook zeer effectief zijn. Hierbij hangt de discipline volledig van jezelf af. Via online zelfstudie kan je dus zeker tot een degelijk niveau geraken. Maar om het echt tot gevorderde gitarist te schoppen helpt het om hulp in te roepen van een professionele leraar. Ten slotte hoeft de ene methode de andere ook niet uit te sluiten. Combineer gerust verschillende methodes om de gitarist te worden waar je van droomt.