Hondenschool Online | 7 Soorten Hondentraining

hondentraining

De perfecte leerling: welke training heeft mijn hond nodig?

(zie lijst onderaan dit artikel voor de verschillende trainingen per hondenras)

INHOUD

Positieve bekrachtiging
Training met elektronische halsband
Alpha-training
Welke techniek gebruiken bij krachtige honden?
7 soorten gespecialiseerde hondentraining
1. Gehoorzaamheidstraining (Puppytraining)
2. Behendigheidstraining
3. Gedragstraining
4. Therapietraining
5. Speuren
6. Beschermingstraining
7. Servicetraining
Voordat je voor gespecialiseerde hondentraining kiest

Er zijn basisvaardigheden die elke hond nodig heeft voor zijn eigen veiligheid en welzijn, zoals het leren van commando’s. Sommige honden krijgen echter aanvullende training op basis van hun ras, de door hun baasjes gewenste vaardigheden of om een ​​hond uitgedaagd te houden.

Sommige honden hebben ook een baan, waardoor ze gespecialiseerde hondentraining nodig hebben. Maar laten we beginnen met de
basis (aan het einde gaan we in op gespecialiseerde hondentraining).

Verschillende soorten basis hondentraining 

Om te bepalen welke individuele trainingsstijl fundamenteel voor je is, is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen hoe je je hond wilt Hondentraining labradoodle belonen en corrigeren.

Net zoals bij de verscheidenheid aan opvoedingsstijlen met kinderen, zijn er nogal wat hondentrainingmethoden die worden gebruikt door hondenbezitters en trainers.

Het is belangrijk om ruimdenkend te blijven, zelfs als je denkt de beste trainingsstijl voor jou en je hond te hebben bedacht.

Hieronder vind je de meest voorkomende soorten hondentraining die trainers toepassen.

 • Positieve bekrachtiging

Positieve bekrachtiging is een techniek die door veel hondentrainers wordt gebruikt. Het berust uitsluitend op het belonen van goed en gewenst gedrag en het omleiden van slecht gedrag.

Er is geen enkele vorm van harde bestraffing en in plaats van je hond te corrigeren, gaan sommige trainers zelfs zo ver dat ze alleen vertrouwen op doorverwijzing.

Je traint je hond door middel van positieve bekrachtiging door gewenst gedrag altijd te belonen met snoepjes, speelgoed, tijd met huisdieren of complimenten.

Dit is een geweldige manier om eenvoudige commando’s te leren door voortdurend oefeningen te herhalen en je hond ervoor te belonen met iets waar hij/zij gek op is.

Gebruik alleen kleine traktaties en verminder de hoeveelheid na verloop van tijd, zodat je hond er niet afhankelijk van wordt.

Beagle HandboekWanneer je hond slecht gedrag vertoont, zal je hem/haar “straffen” door je hond je aandacht, snoepjes of speelgoed een tijdje te onthouden.

Zelfs met problemen als puppybijten, is er geen fysieke of vocale correctie nodig als je 100% traint met positieve bekrachtiging.

In werkelijkheid zullen de meeste trainers en eigenaren positieve bekrachtiging gebruiken met af en toe een stevige stem en correctie.

Je moet extreem consistent zijn met deze training, omdat slecht gedrag gemakkelijk uit de hand kan lopen. Als je hond naar vreemden toe trekt en je laat vreemden hem/haar aaien, zal dit ertoe leiden dat je hond leert dat hij door te trekken kan doen wat hij wil.

Iedereen in je huis moet zich aan de regels houden. Als je kind de hond op het bed in zijn kamer laat liggen, terwijl jij dat niet tolereert, zal dit je voortgang vertragen.

Deze techniek kost veel tijd en geduld en wordt vaak gecombineerd met clickertraining. Je hond zal langzaamaan begrijpen wat er van hem wordt verwacht, maar geeft mogelijk een minder grote stimulans om geen slecht gedrag te vertonen.

 1. Training met elektronische halsband

Voor dit soort training gebruiken hondenbezitters e-halsbanden die schokken afgeven door op een knop te klikken. E-halsbanden worden gebruikt om slecht gedrag te bestraffen zodra het zich voordoet.

Deze training kan worden gezien als het tegenovergestelde van puurTraining Golden Retriever positieve training, omdat het afhankelijk is van het opvangen van slecht gedrag om een ​​hond te trainen.

Het probleem met e-halsbanden is dat ze vaak worden misbruikt door onervaren hondenbezitters. Ze hebben de neiging om het schokniveau te hoog op te voeren, wat de gevoelige nek van de hond kan bezeren.

Bovendien hebben ze de neiging om de verkeerde situaties te bestraffen of te belonen.

Veel professionele hondentrainers beweren echter dat ze geweldige resultaten hebben gezien met de e-halsband en dat je deze kunt gebruiken zonder een hond schade toe te brengen.

Maar het is ook belangrijk om te onthouden dat dit slechts een hulpmiddel is – als je een hond niet kunt trainen zonder een e-halsband, moet je er nooit een kopen.

Een elektronische halsband is geen kortere weg naar een goedgetrainde hond. Het is alleen een hulpmiddel dat bepaalde commando’s kan aanscherpen en geen martelwerktuig.

In Nederland zijn sinds 1 juli 2020 gevoelige halsbanden, e-halsbanden en wurgkragen verboden omdat zoveel mensen ze niet kunnen hanteren en het welzijn van hun huisdier in gevaar brengen.

Als je besluit je hond te trainen met een e-halsband, moet hij om te beginnen een basistraining genoten hebben en moet je een betrouwbare en professionele hondentrainer raadplegen over hoe je de halsband kunt gebruiken zonder je hond pijn te doen.

 1. Alpha-training

Alpha-training wordt ook wel dominantie training genoemd. Het gaat erom de hond zijn positie in het peloton te laten zien. Misschien heb je van deze techniek al gehoord toen Ceasar Milan deze echt populair maakte.

Training Border CollieAls alfa- en roedelleider moet je je hond laten zien dat hij zich ondergeschikt moet maken aan deze sociale hiërarchie. Dit omvat methoden zoals eten voordat je hond eet, eerst door een deur gaan en nadien pas je hond of buiten voor je hond wandelen.

Het kan ook inhouden dat u nooit op ooghoogte met uw hond komt, hem dwingt op te staan ​​als hij in de weg zit, en hem niet op meubels zoals de bank of het bed toelaat.

In theorie weerspiegelt deze training het natuurlijke instinct en de wens van een wolf om in zijn roedel te passen. Het gaat erom de lichaamstaal van een hond te leren en dienovereenkomstig te reageren.

Maar net als bij de e-halsbandtraining, overdrijven veel eigenaren. Zelfs als je de wetenschappelijk omstreden roedeltheorie accepteert, schrikt een wolf niet. Alfawolven onderdrukken niet en gebruiken hun rol nooit voor kwaad.

Je wilt niet dat je hond bang voor je is, je wilt dat hij je respecteert. De meeste dominante technieken zijn verouderd en mogen niet meer worden gebruikt.

Welke techniek gebruiken bij krachtige honden?

Veel hondenbezitters denken dat als je een krachtige en grote hond hebt, je moet gaan domineren. Dit is dus niet waar, aangezien de grootte en het ras niet de doorslaggevende trainingsfactor zouden moeten zijn als het gaat om hondentraining.

Of je nu een Rottweiler of Pitbull hebt, wanneer je hond heel zachtaardig is en de meest liefdevolle hond is die je ooit hebt gezien, zal hij nooitHandboek Duitse Herdershond begrijpen waarom hij gedomineerd moet worden, aangezien hij zelf nooit een mens zal domineren.

De enige ‘dominerende’ techniek die je kunt gebruiken, is hem/haar te laten zitten voordat hij/zij de deur uitgaat, om er zeker van te zijn dat je hond rustig begint met lopen.

Als je hond zich slecht gedraagt, kun je hem/haar met een duidelijke “nee” tonen wat niet mag en je hond in plaats daarvan laten zien wat hij/zij wel moet doen.

Wij geloven in het opbouwen van een sterke en gezonde relatie met je hond. Dit is de meest effectieve methode die er is.

Je hond kan jou vertrouwen en jij kunt je hond vertrouwen. Als je wilt dat je hond naar je luistert, begin dan met eerst naar hem te luisteren en ontdek de pijnpunten in je communicatie.

Je hond moet plezier hebben als hij met je werkt en moet zich veilig kunnen voelen als je in de buurt bent.

Je kunt je hond gerust als een familielid zien en je hoeft niet bang te zijn dat hij op een dag zal vechten voor de toppositie, zolang hij goed is getraind. Het draait allemaal om het vinden van de beste techniek voor je unieke situatie, het karakter van je hond en de communicatie tussen jullie beiden.

7 soorten gespecialiseerde hondentraining

Elke hond is gefokt voor een specifiek doel, of dat nu is voor hoeden, werken, gezelschap of andere redenen.

Het ongelooflijke leervermogen van de hond heeft het voor ons mogelijk gemaakt om bepaalde rassen te gebruiken in verschillende soorten gespecialiseerde hondentraining.

Het trainen van uw hond om uit te blinken in een van de volgende vaardigheden kost veel toewijding en tijd, maar het zal uiteindelijk behoorlijk lonend zijn.

Sommige rassen zijn geschikter om verschillende taken uit te voeren, maar het is raadzaam om uw hond op welke manier dan ook op te voeden, aangezien een basistraining gehoorzaamheid een must is voor elk ras.

 1. Gehoorzaamheidstraining (Puppytraining)

Gehoorzaamheidstraining is iets dat elke hond in zijn leven zal krijgen. Basis gehoorzaamheidstraining begint wanneer de hond 8 weken oud is en omvat opdrachten zoals zitten of blijven.

Gehoorzaamheidstraining bij puppy’s moet socialisatie centraal stellen. Tijdens deze periode zal je puppy zoveel mogelijk situaties op eenHandboek Chihuahua positieve manier moeten leren ervaren om zijn zelfvertrouwen te vergroten en hem voor te bereiden op de omgeving, inclusief andere honden, mensen, plaatsen en geluiden. Maar gedragstraining stopt niet op jonge leeftijd.

Aangeleerde commando’s moeten regelmatig worden versterkt en nieuwe trucs moeten worden aangeleerd. Je hond heeft zowel dagelijkse mentale stimulatie als lichaamsbeweging nodig.

Gehoorzaamheidstraining is een geweldige manier om je hond mentaal te vermoeien terwijl je tegelijkertijd een intieme band met hem opbouwt.

Je kunt je hond ook inschrijven voor een trainingsles op een school als je begeleiding wilt tijdens het proces. Wij bevelen je ten zeerste aan om lessen te bezoeken voor socialisatiedoeleinden. Interactie met honden is onmisbaar voor de tevredenheid en het sociale gedrag van je hond.

 1. Behendigheidstraining

Bij behendigheidstraining draait alles om het overwinnen van obstakels, maar het is ook een leuke manier om je hond te stimuleren en te vermoeien als hobby.

De fundamentele behendigheidsobstakels zijn wip-, tunnel-, horde- en weefpalen.

De geleider moet de hond door de hindernissen leiden door alleen zijn/haar stem en lichaamstaal te gebruiken. Het is niet toegestaan ​​om je hond aan te raken of te lokken met iets lekkers.

Met behendigheidstraining moet worden begonnen zodra je hond een jaar oud is, dit om de ontwikkelende gewrichten niet te belasten. De training hangt af van het temperament en de grootte van de hond.

Een timide hond zal meer werk nodig hebben om bepaalde obstakels niet te vrezen, zoals bijvoorbeeld de tunnel. De obstakels moeten worden aangepast aan de grootte van de hond, aangezien gigantische Mastiffs misschien wat langzamer zijn en kleine rassen van bepaalde obstakels kunnen vallen.

Misschien wil je deelnemen aan een behendigheidsklas voor beginners om het zelf uit te proberen en te kijken of je hond geschikt is voor dit soort oefeningen.

 1. Gedragstraining

Complete Labrador HandboekGedragstraining lijkt een beetje op gehoorzaamheidstraining, maar het richt zich vooral op het basisgedrag van honden en het oplossen van ongewenste gedragingen.

Het kan gaan om uitbreken, graven, blaffen, kauwen, bijten, aangelijnde manieren, blijven wanneer er aan de deur wordt gebeld, enz.

Als je echt met gedragsproblemen worstelt, kun je een professionele gedragsdeskundige raadplegen. Er is niets dat niet kan worden opgelost met toegewijde training en begrip.

 1. Therapietraining

Een therapiehond is getraind om comfort en genegenheid te bieden aan mensen in scholen, ziekenhuizen, hospices of andere faciliteiten.

De classificatie van de therapiehond is niet wettelijk beschermd en ze hebben geen speciale privileges zoals een hulphond.

Je hond moet slagen voor een therapie hond test om de certificering te ontvangen. Trainingslessen volgen de certificering en bereiden je hond voor op therapiebezoeken.

De volgende eigenschappen zijn gewenst bij een therapiehond:

 • Goed gesocialiseerd zijn
 • Kalm en zachtaardig zijn
 • Vriendelijk tegenover vreemden zijn
 • Zich goed gedragen
 • Een hoge irritatiedrempel hebben
 • Leiband getraind zijn

Vrijwel elke hond kan een therapiehond zijn, maar de Golden Retriever en Labrador Retriever zijn de meest voorkomende rassen. Over het algemeen kunnen therapiehonden patiënten helpen om fysiek actief te blijven en om hun sociale en communicatieve vaardigheden op te bouwen.

Honden kunnen een glimlach op iemands gezicht toveren, daarom houden we zo van ze en waarderen we hun gezelschap.

 1. Speuren

Speuren (ook bekend onder tracking) is een andere geweldige sport voor honden die gewoon graag snuffelen. Weet je trouwens dat sommige hondenrassen bijzonder goed zijn uitgerust voor geurwerk?

Neem bijvoorbeeld de Bloedhond. Hun grote oren zijn er om geluiden buiten te houden terwijl ze geuren volgen.

Vergeet niet dat iedereen wat licht speurwerk kan doen en dat spelletjes vrij eenvoudig te starten zijn, denk bijvoorbeeld aan verstoppertje.

 1. Beschermingstraining

Beschermingstraining is een soort toegewijde gehoorzaamheidstraining. Niet elke hond is geschikt om te beschermen en te bewaken,Jack Russell training aangezien bepaalde eigenschappen als basis moeten worden gebruikt.

Een beschermhond moet onverschrokken, zelfverzekerd, beheerst en van nature achterdochtig zijn tegenover vreemden.

Rassen zoals de Duitse herder en de Rottweiler zijn het meest geschikt voor deze taak.

Probeer geen beschermingstraining zonder de juiste begeleiding. Beschermrassen hebben een instinct om dit uit zichzelf te doen.

Je hoeft dus geen natuurlijk wantrouwen jegens vreemden aan te moedigen. Je kunt verschillende beschermingstrainingen volgen die hoogstwaarschijnlijk enkele vereisten hebben, zoals basiscommando’s voor gehoorzaamheid, zoals zitten, blijven en hiel.

 1. Servicetraining

De servicetraining is afhankelijk van het type hulphond dat nodig is. De meest voorkomende zijn geleidehonden en diabeteshonden om er maar een paar te noemen.

Hulphonden kunnen privé worden getraind, maar niet iedereen heeft het vermogen en de kennis voor zo’n lange en toegewijde training. Er zijn veel instanties die de honden jarenlang trainen voordat ze ze uitlenen.

Voordat je voor gespecialiseerde hondentraining kiest

 • Elke gespecialiseerde hondentraining moet altijd voortvloeien uit een goed begrip van je eigen hond. Je hond moet zijn capaciteiten in zijn eigen tempo kunnen verkennen om angst of verveling te vermijden. Elke training moet eindigen met een beloning voor de hond, zodat hij uitkijkt naar de volgende sessie.
 • Niet elke hond is geschikt voor dezelfde taak.
 • Het temperament kan sterk variëren binnen een ras of zelfs een nest. Raak niet gefrustreerd als je hond niet aan je verwachtingen kan voldoen, hij doet dat niet om je boos te maken.
 • Geef prioriteit aan het welzijn van je hond boven de training en wacht met activiteiten zoals behendigheid totdat je hond oud genoeg is.

Lijst met verschillende trainingen, handboeken en overige informatie per hondenras: