12 Tips hoe je geld inzamelt voor je vereniging

Wie lid is van een sportvereniging of als vrijwilliger heeft gewerkt bij een goed doel zal weten dat deze nu en dan eens extra geld nodig heeft. Of dit nu is om sportmateriaal te kopen, een nieuw programma te ondersteunen of omdat je gewoon krap bij kas komt te zitten. Iedere non-profit komt ooit wel eens in aanraking met het inzamelen van geld. Maar hoe doe je dat precies?

Hoe begin je aan het inzamelen van geld?


Zet een realistisch doel

Het inzamelen van geld is niet altijd zo eenvoudig als lijkt. Hoewel je wellicht meteen op wat steun van familie of vrienden kan rekenen, stopt het al snel daar als je niet de juiste voorbereidingen hebt gemaakt. Begin met het opstellen van een duidelijk en realistisch doel. Dit mag je gerust delen met de buitenwereld, want de praktijk leert dat mensen net iets gemotiveerder zijn om geld te doneren als je je doel bijna hebt bereikt.

Spreid je initiatieven

Zet ook niet alles in op één groot evenement of een enkele aanpak. Vind verschillende manieren om geld in te zamelen om je kansen te vergroten.

Geld inzamelen, zal ook geld kosten

Iets wat je niet over het hoofd mag zien wanneer je het totale plaatje uitrekent. Wie een evenement wil investeren om geld in te zamelen zal dus eerst zelf geld moeten investeren. Hetzelfde wanneer je een online fundraising campagne opstart.

Deel je verhaal

Mensen houden van een goed verhaal. Net daarom zullen ze ook niet snel geld schenken als ze niet weten waar het naartoe gaat. Wat ben je van plan met het geld? Waar staat je organisatie of club voor? Deel je verhaal om de solidariteit te vergroten.

Durf te vragen

Het is één iets om evenementen te organiseren, maar uiteindelijk zal je toch moeten durven vragen of ze geen geld willen doneren voor je doel. Wie niet vraagt, blijft met lege handen achter.

Maak het makkelijk om geld te doneren

Een van de zaken waar je het best moet op letten is de toegankelijkheid om geld te doneren. Mensen willen geen tijdrovende manier om het geld over te maken. Nee, zorg voor een snelle en efficiënte manier. Dit kan gaan van een geadresseerde envelop met overschrijvingsformulier tot een doneer-knop op je website.

Maak plezier tijdens het proces

Organiseer leuke initiatieven. Het inzamelen van geld voor je doel kan niet alleen helpen met het bereiken van een financiële steun, maar is ook de ideale gelegenheid om nieuwe mensen te sprokkelen die meer betrokken willen zijn bij je non-profit.

Bedank iedereen die gedoneerd heeft persoonlijk

Of het nu om een kleine donatie gaat of een groter bedrag, de mensen hebben een inspanning geleverd om je te helpen met je non-profit. Neem dit niet als iets vanzelfsprekend en wie de moeite kan nemen om geld te vragen, houdt best wat tijd over om een persoonlijk bedankje te sturen.

De verschillende manieren om geld in te zamelen


1. Via rechtstreekse contact

Het grootste percentages aan donaties komt vaak uit de groep die het meest betrokken is met je organisatie. Net daarom is dit ook de eerste groep die je moet aanspreken. Heb je een lijst met adressen of mails, dan kan je een rechtstreekse brief sturen met je verhaal en de vraag of ze je doel willen steunen.

2. Organiseer een evenement

Een erg populaire keuze die vaak niet alleen geld oplevert, maar ook nieuwe mensen in contact brengt met je organisatie. Het leuke aan het organiseren van een evenement is dat je hier erg creatief in kan zijn. Denk maar aan een talentenshow, een kookwedstrijd, een sportwedstrijd of een tombola.

3. Op publieke plaatsen

Naast het organiseren van een evenement waar mensen naar jou toekomen, is er ook de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar schenkers. Openbare plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals een drukke winkelstraat, een treinstation of een evenement zijn ideaal om je verhaal te delen met een grote doelgroep.

4. Online fundraising

Een manier van geld inzamelen die steeds populairder wordt. Ook het internet biedt heel wat mogelijkheden om geld in te zamelen voor je doel. Niet alleen kan je je verhaal delen via advertenties of sociale media, maar het internet biedt ook een makkelijke manier om het geld over te maken. Plaats een eenvoudige knop op je website die leidt naar een veilige betaalsite om het proces makkelijk en snel te maken. Ook een ludieke actie kan je doel viraal laten gaan. Denk maar aan de ALS Ice Bucket Challenge.

5. Ga op zoek naar sponsoring bij bedrijven

Wanneer mensen geld geven, willen ze er vaak iets voor terug. Bij individuen kan dit makkelijk gaan om meer betrokkenheid bij je organisatie of het eindresultaat, maar bij bedrijven kan dit anders liggen. Zo kan je hen bijvoorbeeld vragen om je evenement te sponsoren in ruil voor wat reclame.

6. Leuke ideeën voor een fundraising evenement

Lijkt het organiseren van een leuk evenement je wel iets om geld in te zamelen maar weet je niet meteen wat? Hieronder volgen enkele leuke ideetjes waarmee je niet alleen je fondsen binnenhaalt, maar ook veel plezier beleeft.

7. Een sportwedstrijd

Een klassieker is het organiseren van een loopwedstrijd of walk-a-thon. Niet alleen brengt dit heel wat volk op de been, maar het vergt ook weinig investering. Sportievelingen betalen graag iets meer als ze weten dat het inschrijvingsgeld naar een goed doel gaat.

8. Een tombola

Ook een tombola behoort tot de favorieten. Prijzen kunnen vaak worden verzameld door middel van sponsoring waardoor het resultaat van de verkoop van lotjes volledig naar je goede doel gaat. Een tombola kan ook makkelijk worden gecombineerd met een sportwedstrijd.

9. Een zoektocht

Leuk voor jong en oud. Stuur mensen op pad en laat ze objecten verzamelen of werk digitaal door hen foto´s te laten maken en doorsturen. Laat hen inschrijvingsgeld betalen of bied extra tips in ruil voor een donatie.

10. Geef… op uitdaging

Een manier die erg succesvol kan zijn wanneer sociale media wordt ingezet. Daag mensen uit om bijvoorbeeld alcohol of roken op te geven voor een bepaalde periode. Het uitgespaarde geld kunnen ze doneren aan je non-profit.

11. Een quiz

Sportclubs maken vaak gebruik van een quiz om geld in te zamelen. Je kan de quiz relevant maken met je non-profit. Zamel je geld in voor een voetbalclub, waarom dan geen voetbalquiz organiseren? Of nog leuker: waarom geen trivia met vragen over je eigen club?

12. Crowdfunding versus grote schenkers

Richt je je beter op een enkele schenker die een groot bedrag uitbesteedt of ga je eerder voor mensen die een klein bedrag storten. Ondanks dat het laatste meer werk lijkt te zijn, bewijst de praktijk dat het grootste deel van het ingezamelde geld vaak komt van individuen. Crowdfunding is erg populair geworden de laatste jaren met ludieke acties als ALS Ice Bucket Challenge als meest gekende voorbeeld. Crowdfunding heeft als grote voordeel dat je niet alleen je bedrag bijeen sprokkelt, maar ook een groot publiek bereikt die potentieel betrokken personen kunnen worden bij je non-profit. Win-win dus.

13. SponsorKliks

Met het gratis sponsorkliksconcept is het voor (sport)verenigingen en stichtingen ook mogelijk om geld in te zamelen. Bekijk hier hoe het SponsorKliksconcept werkt. Of bekijk deze uitlegvideo.