Beleggen voor Dummies | Wat is Beleggen?

leren-beleggen

Beleggen voor beginners

Wil jij graag je spaargeld opzij zetten en hiermee geld verdienen? Maar doe je dit liever niet bij een bank? Banken geven namelijk steeds minder rente. Er zijn zelfs geruchten dat de rente bij een bank helemaal zal verdwijnen of nog erger, dat het je geld gaat kosten als je je geld op de bank laat staan…

Steeds meer mensen gaan hierdoor beleggen. Maar wat is beleggen precies? Waarin kun je allemaal beleggen? En kun je beleggen uit handen geven? Dat zijn allemaal vragen waar we in dit artikel op ingaan.

Daarnaast bespreken we verschillende strategieën, brokers en beginnersfouten. Tevens bespreken we hoe je je risico kunt spreiden en bespreken we het verschil tussen actieve en passieve beleggers. Wil je beleggen op lange of op korte termijn? Tenslotte noemen we drie tips voor beginnende beleggers!

Wat is beleggen?

Als je gaat beleggen, ben je eigenlijk aan het investeren. Je legt een bedrag in op korte of lange termijn. Het is de bedoeling dat je na deze termijn winst hebt gemaakt.

wat is beleggen

Met het bedrag dat jij inlegt, koop je eigenlijk producten, die je later met winst verkoopt. Soms koop je hiermee een deel van een bedrijf. Als dit product of bedrijf goed loopt en bekender wordt, genereer je winst. Veel mensen vergelijken beleggen met het opzij zetten van spaargeld, waarover zij rente ontvangen.

Waarom beleggen?

Beleggen kan voor iedereen een ander doel hebben. Het hoofddoel van beleggen blijft bijna voor iedereen wel hetzelfde, namelijk geld verdienen door te investeren. Als je gaat beleggen om geld te sparen voor later, kun je het beste op lange termijn beleggen.

Als je op korte tijd iets wil verdienen, kun je het beste op korte termijn beleggen. Dit noem je ook wel passief en actief beleggen. Beleggen neemt echter wel risico’s met zich mee. Op lange termijn beleggen heeft minder risico’s dan beleggen op korte termijn. Dit komt omdat beleggen op lange termijn een lager rendement heeft.

Dit betekent dat de winst die je kunt opbouwen kleiner zal zijn bij beleggen op lange termijn, maar je neemt echter ook minder risico’s met je mee. Beleggen op lange termijn is dus veiliger. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor beide manieren te gaan en daarmee de risico’s te spreiden.

Beleggen voor beginnersWaarin beleggen?

Als je gaat beleggen, is dit mogelijk in verschillende beleggingsproducten. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in grondstoffen, aandelen of in valuta. Dit zijn beleggingsproducten die vaak gekozen worden door beginners.

Als je in deze producten gaat beleggen, is het niet verstandig om meteen in meerdere producten te beleggen. Kijk rustig naar een enkel product, zodat je kunt leren hoe deze producten werken. Een product heeft specifieke eigenschappen, passen deze eigenschappen bij jou?

Aandelen

Veel beginners starten met beleggen in aandelen. De informatie over bedrijven is vaak begrijpelijk en daarmee makkelijk om mee te beginnen. Aandelen is een eenvoudige manier om te beginnen met beleggen.

Grondstoffen

Mensen die beleggen in grondstoffen, beleggen meestal in olie of goud. Dit zijn de bekendste grondstoffen. Natuurlijk zijn er ook andere grondstoffen waarin je kunt beleggen, denk aan energie, edelmetalen, agrarische producten en elementen.

Valuta

Bij het beleggen in valuta, beleg je eigenlijk op het stijgen of dalen van een geldkoers. Dit wordt ook wel de Forex markt genoemd. De valuta beleggen in valutawaar de meeste handel op is noem je majors. Dit zijn de Amerikaanse, Australische en Canadese dollar, de Britse pond, de euro, de Japanse Yen en de Zwitserse Frank. Bij het beleggen in valuta wordt altijd een tweede valuta gebruikt.

Beleggingsrekening

Niet veel mensen kiezen voor een beleggingsrekening. Toch zijn er mogelijkheden om bij een bank een beleggingsrekening te openen. Zo’n rekening wordt de laatste tijd steeds vaker aangeboden, ook online. Online is vaak goedkoper en bovendien hebben zij meer ervaring in het beleggen. Sterker nog, vaak zijn zij gespecialiseerd in beleggen.

Uit handen geven

Het kan zijn dat je graag je geld opzij wilt zetten en het risico van beleggen wilt nemen, om zo winst te genereren. Desondanks snap je niets van beleggen en wil je dit risico liever niet zelf nemen. Je kunt er dan voor kiezen om het beleggen uit handen te geven. Iemand anders helpt jou met beleggen en helpt jou met keuzes maken gebaseerd op strategieën.

Beleggingsfonds

In een beleggingsfonds beleg je in een product, die op zijn beurt zelf ook in andere producten belegt. Je belegt dus eigenlijk indirect in verschillende producten. Hier zitten een aantal voordelen aan verbonden. Je spreidt bijvoorbeeld je risico, waardoor je meer kans hebt op een hoger rendement. Tevens hoef je er weinig naar om te kijken, meestal heeft zo’n fonds namelijk een fondsbeheerder.

Risico spreiden

beleggingsplatformenZoals je inmiddels weet, brengt beleggen risico’s met zich mee. Dit is bij alle beleggingsproducten het geval. Je kan er dus nooit vanuit gaan  dat er geen risico’s zullen zijn. Hoe hoger het rendement, hoe groter het risico is.

Bekijk voor jezelf wat de risico’s zijn per product, en of dit bij jou past. Je kunt er voor kiezen om je risico’s te spreiden. Dit kun je doen door te beleggen in een risicovol product, en daarnaast beleggen in een aantal producten met minder risico. Hierdoor wordt de weegschaal weer een beetje rechtgetrokken.

Beginnersfouten

Veel beginners zijn zo enthousiast dat ze meteen beginnen met beleggen, echter zonder strategie. Als je gaat beleggen is het belangrijk dat je een strategie hebt en dat je je daaraan houdt. Houd de emoties onder controle en blijf bij je strategie!

Strategieën

Om te beleggen kun je gebruik maken van een strategie. Als je een strategie kiest is het vooral belangrijk dat deze bij jou past. Er zijn strategieën die inspelen op het nieuws, strategieën die technisch analyseren of strategieën die fundamenteel analyseren. Belangrijk is wel om te onthouden dat niemand kan voorspellen wat een aandeel of grondstof zal doen. Hierdoor bestaat er geen goede of slechte strategie.

Er zijn verschillende soorten beleggers. Namelijk actieve en passieve beleggers. Een actieve belegger neemt vaak meer risico, maar kan daardoor wel in kortere periode een hoog rendement behalen. We bespreken hieronder meer over actieve en passieve beleggers.

 • Actieve beleggers: actieve beleggers beleggen op korte termijn. Dit betekent dat zij hun aandelen vaak na een aantal dagen weer verkopen. Zij steken hierdoor meer tijd in beleggen en zijn hier actief mee bezig. Het rendement is hoger, maar het risico is ook groter. Kortom: actief beleggen draait om zoveel mogelijk winst behalen, in zo weinig mogelijk tijd. Als je actief wilt beleggen, is de koers erg belangrijk. Een goede techniek voor actief beleggen is namelijk via een koers, dit is een technische analyse. Zo kan de belegger voorspellen wat het product in de toekomst zal gaan doen. De koers moet namelijk in weinig tijd kunnen stijgen, waardoor het product meer waard wordt. Dit vergt veel vertrouwen in een product. Als jouw verwachting is dat de koers gaat stijgen, koop je dit product. Als het product vervolgens voldoende is gestegen (dus voldoende winst heeft gegenereerd) verkoop je het product weer.

aandelen-technische-analyse

 • Passieve beleggers: passieve beleggers hebben geduld nodig. Een aandeel kan namelijk jarenlang gehouden worden. Het rendement is lager, maar het risico is kleiner. Hierdoor kan er op lange termijn toch een mooi rendement behaald worden. Hoe lang de lange termijn periode duurt kan afhangen van een aantal factoren, bijvoorbeeld van de leeftijd van de belegger. Wanneer wil hij met pensioen? Over het algemeen duurt dit wel langer dan 10 jaar. Het kan zijn dat de belegging soms enkele weken of maanden wat slechter gaat. De belegger houdt dan vast aan zijn vertrouwen voor lange termijn. Passieve beleggers beleggen vaak in aandelen van bedrijven. De belegger voorspeld dan dat het bedrijf op lange termijn meer waard zal worden. Meestal doet een passieve belegger goed onderzoek. Dit kost tijd, maar op lange termijn is dit het zeker waard. De belegger koopt na goed onderzoek aandelen bij het bedrijf, vaak via een online broker. De beste belegger ter wereld, Warren Buffet, is veruit het beste voorbeeld van een passieve belegger. Hij heeft aandelen in zijn bezit die hij meer dan 30 jaar geleden heeft aangekocht. Zijn langste belegging is die in Coca-Cola, welke hij al meer dan 32 jaar in zijn portefeuille heeft! En als één van de rijkste personen op aarde kan je moeilijk zeggen dat deze strategie niet loont…

Brokers

Een broker is een bedrijf waarbij jij aandelen kunt verhandelen. Een broker of handelsplatform rekent vaak wel hoge kosten bij een handeling. Voor een passieve belegger is dit geen probleem. Bij een actieve belegger wel. Hij maakt namelijk op korte termijn veel transacties.

Desondanks zijn er tegenwoordig speciale brokers, gericht op actieve beleggers. Zij hanteren minder of zelfs geen transactiekosten. In aandelen verhandelen via een mobiele appplaats hiervan werken zij met een spread. Het verschil tussen de koop- en verkoopprijs is dan de winst voor de broker. Het is altijd belangrijk om brokers goed met elkaar te vergelijken.

Hieronder bespreken we een aantal brokers waar je op korte termijn bij terecht kunt. We bespreken een aantal voor- en nadelen. Doe desondanks ook zelf altijd nog goed onderzoek!

Brokers op korte termijn

  • Plus500: dit platform is gebruiksvriendelijk, maar heeft ook veel ingewikkelde functies en grafieken. Dit maakt het platform geschikt voor actieve beleggers. Het platform is Nederlandstalig en heeft veel tools voor technische analyses. Je kunt beleggen op veel Nederlandse aandelen. Klik hier voor meer informatie over Plus500.

 

  • ICMarkets: dit platform heeft ook veel tools en statistieken. Het is echter wel wat ingewikkeld voor een beginnende belegger. Je kunt handelen in aandelen, indices, futures, CFD’s, obligaties, valuta (forex) en zelfs in cryptomunten. Ook voor beleggen op lange termijn kun je terecht bij Markets.

 

  • eToro: dit platform is een sociaal handelsplatform. Andere gebruikers kunnen jouw handelingen kopiëren. Handig voor als je zelf niet teveel wil doen! Het aanbod en de mogelijkheden zijn bij eToro is echter wat beperkt. Je kunt van andere handelaars zien welke trades hij uitvoert. Dit wordt vervolgens bij jouw vermogen gekopieerd. Zo kun je vanuit je luie stoel beleggen!

 

Fundamentele analyse

Een fundamentele analyse is gericht op de fundamenten van een onderneming. Als bronnen voor dit onderzoek worden vaak jaarverslagen, persberichten en aandeelhoudersvergaderingen gebruikt. Bij een fundamentele analyse worden een aantal factoren overwogen.

Dit zijn bijvoorbeeld de ontwikkeling van de omzet en de winst, of de schuldposities en rentelasten. Ook wordt er gekeken naar de toekomstverwachting en de kwaliteit van het bestuur van de onderneming. Ten slotte wordt er ook gekeken naar het politieke klimaat van het vestigingsland.

Drie tips voor beleggers!

Als je gaat beleggen, weet je dat je een groot risico loopt. Wij geven je hieronder drie belangrijke tips om rekening mee te houden als je gaat beleggen.

 • Verantwoord bedrag: Dit klinkt heel logisch, maar we willen het toch graag benoemen. Beleg met een verantwoord bedrag. Beleg nooit meer dan je zou kunnen verliezen. Houd ook altijd rekening met eigen geld voor onvoorziene uitgaven. Je weet nooit wat er op je pad komt. Een regel is dat je maximaal10% van je besteedbare inkomen kan beleggen. Zo kun je risico’s spreiden en kapitaal opbouwen. Bij individuele aandelen komt er weleens een daling van 90% of meer voor, spreid je kansen dus genoeg. Beleg dus met een verantwoord bedrag, zodat je niet aan je persoonlijke spaargeld komt. Vaak gebeurt het namelijk dat je in zo’n situatie emotionele beslissingen maakt, en die zijn zelden winstgevend!

 

 • Emotionele beslissingen: zorg voor een strategie en dat je deze strategie vasthoudt. Zonder een strategie gebeurt het namelijk vaak dat je keuzes gaat maken gebaseerd op je emoties. Hierdoor kun je kostbare fouten maken. Beleggen gebaseerd op emoties is gevaarlijk, zowel vanuit plezier als doem. Je kunt nooit voorspellen of een aandeel het goed doet of niet. Veel mensen zijn geneigd om bij daling van een product hun aandeel niet te verkopen. Ze hopen dat het aandeel weer zal stijgen en wachten vanuit hun emotie te lang af. Bedenk voor jezelf een regel, dat je bijvoorbeeld het aandeel bij maximaal 25% verlies verkoopt.

 

 • Blijf leren: binnen beleggen kun je blijven leren en oefenen. Probeer je kennis en strategieën uit te breiden. Zoek daarnaast een strategie die bij jou past, hierdoor zal je betere beslissingen maken. Je karakter aanpassen aan een strategie pakt vrijwel nooit goed uit.

 

Wil je een langzame leercurve (goedkoop) of een steile, snelle leercurve (duurdere optie) doorlopen?

 • Trage leercurve: koop en lees/bestudeer een (e)boek (beter nog, meerdere), bijvoorbeeld Beleggen voor Dummies.
 • Snelle leercurve (wanneer je dus snel met beleggen aan de gang wilt…)
  • Volg een bewezen online cursus zoals die van Beleggen.com bijvoorbeeld.

Helemaal gratis beginnen en leren hoe je de 30 meest winstgevende aandelen selecteert? Klik hier voor het gratis e-book van Beleggen.com. Of nog interessanter en leerzamer, volg het gratis webinar van Harm van Wijk van Beleggen.com door op de knop hieronder te klikken.

Webinar Beleggen_com

Dit artikel bevat links naar partners die ons een kleine vergoeding geven wanneer er een product of dienst wordt aangekocht. SponsorKliks B.V. zal deze commissies aan ons marketingbudget toevoegen, om ons GRATIS sponsorconcept verder te promoten.