Verkopen via Bol – Tips & Trics voor een Vliegende Start

verkopen via Bol.com

Heb je spullen die je niet meer gebruikt? Verkoop het op Bol.com!

Boeken die je niet meer nodig hebt, of apparaten die je niet meer gebruikt? Verkoop het op Bol.com! Op Bol.com kun jij als particulier gratis een verkoop account aanmaken. Dit verkoopaccount kun je gemakkelijk koppelen aan je koopaccount.

Zo kan je makkelijk switchen tussen het kopen en verkopen! Bovendien is het aanbieden an spullen op Bol.com geheel gratis! Benieuwd geworden naar het verkopen van spullen via Bol.com?

In dit artikel bespreken we hoe je jouw producten kan verkopen, hoe dit proces te werk gaat en hoe je uiteindelijk kan verdienen op jouw producten!

Verkopen via Bol.com, hoe dan?!

Jij als particulier zijnde kan gemakkelijk een verkooppartner worden van Bol.com. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een verkoopaccount aanmaken. Voor het aanmaken van een verkoopaccount is het noodzakelijk dat je al een bestaand koopaccount hebt.

Heb je deze nog niet? Dan kan je deze eerst geheel gratis aanmaken. Nadat je dit koopaccount hebt aangemaakt (of al hebt) kan je een verkoopaccount aanmaken. Dit verkoopaccount kan worden gekoppeld aan je koopaccount.

Dit is superhandig, omdat je hierbij met 1 druk gelijk van je koopaccount naar je verkoopaccount kan worden overgeschakeld. Het verkoopaccount is geheel vrijblijvend. Je bent dus niet verplicht om na het aanmaken van het verkoopaccount ook per se spullen te verkopen.

Ook kan je je verkoopaccount tijdelijk sluiten. Dit kan je doen indien je niet in staat bent om producten tijdelijk te verkopen en verzenden, wanneer je het bijvoorbeeld heel druk hebt.

Hoe gaat het aanmaken van een verkoopaccount te werk?

Om een verkoopaccount aan te maken moet je een aantal gegevens invullen. Denk bijvoorbeeld aan je naam, adres, contactgegevens etc. Ook moet je bij het aanmaken van dit account de algemene gegevens accepteren.

Nadat je dit account hebt aangemaakt, ontvang je een validatielink via de mail. In deze mail moet je de aanmaak van het verkoopaccount bevestigen. Dit doe je door op de link te klikken.

Heb je nog geen mail ontvangen, maar wel een verkoopaccount aangemaakt? Check dan altijd even je spambox. Indien je hier ook geen mail hebt ontvangen, kan je altijd contact opnemen met de klantenservice van Bol.com.

Mag iedereen een verkoopaccount aanmaken?

Zoals hierboven is genoemd, is het openen van een verkoopaccount geheel gratis en vrijblijvend. Het is super gemakkelijk om een account aan te maken.

Wel gelden er voorwaarden wanneer je een verkoopaccount wilt aanmaken. Lees dus goed de algemene voorwaarden door.

De belangrijkste voorwaarden heb ik voor jou op een rijtje gezet:

– Je bent 18 jaar of ouder
– Je hebt een al bestaand koopaccount bij Bol.com (een privé klantaccount)
– Het postadres dat je hebt is gevestigd in Nederland of België
– Je hebt een betaalrekening van een bank die gevestigd is in Nederland of België
– Je bent goed via de e-mail bereikbaar (dit is heel belangrijk, want het meeste contact met jouw kopers en met bol.com gaat via de email!)
– Je accepteert retouren van jouw kopers, kopers hebben de mogelijkheid om het product binnen 14 dagen te retourneren
– Je verkoop alleen maar originele producten. Het verkopen van kopieën en illegale artikels is streng verboden!
– Je stuurt je producten op binnen de termijn die hiervoor is gesteld en houdt jouw klant hiervan goed op de hoogte

Wat kan ik allemaal verkopen op Bol.com?

Je kan verschillende soorten spullen verkopen op Bol.com:

– Boeken
– Muziek (CD’s, Vinyl/LP’s)
– Dvd of Blu-ray (Alleen regiocode 2 en 0)

Het is belangrijk dat alle artikels in een goede staat zijn. Illegale artikels en kopieën worden niet geaccepteerd. Ook mogen de producten die louter zijn bestemd voor promotie niet worden verkocht via Bol.com.

Het verkoopaccount

Het verkoopaccount dat je hebt aangemaakt bestaat uit twee onderdelen: je account en je winkel. Dit zijn 2 aparte onderdelen, het onderdeel ‘mijn winkel’ kan iedereen zien. Het onderdeel ‘je account’ is in principe alleen voor jezelf en Bol.com zichtbaar.

Mijn winkel

Bij het kopje ‘mijn winkel’ staat de informatie die potentiële kopers ook kunnen zien. Ook kun je hier jouw verkoopnaam invullen, mocht je het niet fijn vinden om met je eigen naam te verkopen. Het is echter wel aan te raden om je eigen naam te gebruiken, omdat je hiermee meer vertrouwen geeft aan de kopers.

Ook kun je hier je winkel sluiten (en natuurlijk ook weer openen). Bijvoorbeeld in periodes waarin jij niet in staat bent om het product te verkopen en te verzenden, denk bijvoorbeeld aan de periodes waarin jij op vakantie bent.

Ook kan je hier aangeven of je alleen in je eigen land wilt verkopen of ook over de grens. Woon je in Nederland? Dan kan je ook in België verkopen. Andersom geldt dit natuurlijk ook: wanneer je in België woont kun je aangeven dat je ook aan mensen in Nederland wilt verkopen.

Let er wel op dat je de verzendkosten van jouw producten zelf moet betalen. Het versturen van producten naar het buitenland is altijd duurder dan wanneer je het product in je eigen land wilt versturen.

Mijn account

Het andere onderdeel bestaat uit je account. In dit onderdeel deel je jouw persoonlijke gegevens. Deze gegevens worden dus niet openbaar aan de potentiële kopers laten zien.

Deze gegevens gebruikt Bol.com indien ze contact met jou willen opnemen. Ook wordt het adres dat hier staat gebruikt als retouradres. Indien jouw koper het product om een bepaalde reden toch niet wilt, en dit binnen het retourtermijn wilt terugsturen, dan wordt dit adres aan de verkoper doorgegeven.

Het e-mail adres dat in je persoonlijke account staat, hoeft niet per se gelijk te zijn als het e-mail adres dat je gebruikt als gebruikersnaam bij het inloggen. Let er wel op dat je bij de persoonlijke gegevens een e-mailadres waar je regelmatig op kijkt. Dit e-mailadres wordt gebruikt voor het contact tussen Bol.com en jouw potentiële kopers.

Ook kun je bij jouw persoonlijke gegevens je bankrekening invullen. Dit is een bankrekening waarop je wordt uitbetaald indien je een product hebt verkocht (en dit product niet is geretourneerd).

Steun de Bart de Graaff Foundation!

Bol.com vindt het belangrijk om ook aan goede doelen te denken: zo kan jij een deel van jouw opbrengst aan de Bart de Graaff Foundation schenken. Wanneer je jouw opbrengst te zien krijgt in je verkoopaccount, kun je ervoor kiezen om 0%, 10%, 25%, 50% of 100% van jouw opbrengst te schenken.

Deze foundation helpt jonge mensen met een lichamelijke beperking met het opzetten van hun eigen bedrijf. Bol.com heeft hierbij de rol als mentorbedrijf en steunt deze jonge ondernemers 1 jaar lang, ook op financieel gebied.

Wat kan je van Bol.com verwachten en wat verwachten wij van jou?

Wanneer je op Bol.com verkoopt, ben je natuurlijk een verkooppartner van Bol.com. Hierdoor zal de koper jou associeren met Bol.com.

Daarom is het belangrijk dat je goed en eerlijk te werk gaat, je vertegenwoordigt als verkoper immers Bol.com! Daarom stellen wij de volgende eisen aan jouw service- en dienstverlening:
– Je zorgt ervoor dat minimaal 98% van je bestellingen op tijd is geleverd (in hoeverre dit binnen jouw macht ligt uiteraard. Zorg er dus voor dat je jouw bestellingen op tijd verzend. Het kan natuurlijk voorkomen dat de bezorging van jouw pakket is vertraagd door de bezorgservice).

– Je streeft ernaar dat minder dan 2% van je bestellingen door jouw worden geannuleerd. Je kan een bestelling annuleren indien je er bijvoorbeeld achter komt dat je het product niet meer hebt.

– Je streeft ernaar dat minder dan 2% van je bestellingen vragen oplevert bij klanten. Wees zo duidelijk mogelijk in de advertentie en beschrijf het product zo eerlijk mogelijk.

– Je zorgt ervoor dat minder dan 1% van jouw bestellingen wordt geretourneerd. Bij de 1% wordt gekeken naar de bestellingen die worden geretourneerd wegens een verkeerd, defect, incompleet of beschadigd artikel. Ook wordt er gekeken naar de bestellingen die worden geretourneerd omdat ze te laat zijn ontvangen of omdat ze niet zijn verzonden.

Het is naast deze streefeisen, ook belangrijk dat je binnen 24 uur de klantvragen beantwoord en de annuleringsverzoeken verwerkt.

Help! Kan een klant mij ook beoordelen?

Wanneer een klant iets bij jouw winkel heeft gekocht, dan krijgt deze klant de optie om jouw service te beoordelen. Deze beoordeling kan jij zien, maar ook andere potentiële kopers.

Hierdoor is het super belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een goede beoordeling hebt! Dit geeft potentiële verkopers vertrouwen, waardoor ze sneller iets bij jou zullen kopen.

Tevens, wanneer je een negatieve beoordeling hebt, kan het zijn dat kopers liever niks bij jou verkopen waardoor je omzet mist! Bol.com streeft ernaar dat elke verkoper een minimale beoordeling heeft van een 8.0.

Waar kan de klant mij allemaal op beoordelen?

Wanneer een klant jouw kan en wilt beoordelen, dan wordt er allereerst gevraagd welk cijfer de koper jou geeft. Dit is het algemene oordeel. Hierna kan er een cijfer worden gegeven per onderdeel. De onderdelen zijn:

– Productinformatie
Dit cijfer geeft aan hoe goed jij je product hebt beschreven op de advertentie
– Levertijd
Dit cijfer geeft aan hoe snel jij jouw pakket hebt verstuurd
– Bezorging
Dit cijfer geeft aan hoe snel jouw pakket is bezorgd en hoe het is bezorgd. Verkoop je bijvoorbeeld een boek? Zorg er dan voor dat het boek goed is beschermd tijdens de verzending, zodat het boek niet kan beschadigingen. Denk bijvoorbeeld aan bubbeltjesplastic en een kartonnen doos.
– Contact

Dit cijfer geeft aan hoe de koper het contact met jou heeft ervaren.
Beoordelingen kunnen niet worden verwijderd door Bol.com.

Je eerste product aanbieden!

Het is gemakkelijk om een product aan te bieden op Bol.com. Bij jouw product kun je productinformatie en aanbodinformatie zetten. Productinformatie gaat over de kenmerken van het product. Deze informatie wordt automatisch door Bol.com in de advertentie gezet.

Stap 1: zoek het product op

Wil je een bepaald product verkopen? Dan kan je gemakkelijk het product dat jij wilt verkopen, opzoeken op bol.com via het SBN- of EAN nummer. Op deze manier zet Bol.com automatisch voor jou alle productkenmerken op de advertentie.

Ook kan je het product opzoeken door middel van de zoekbalk. Is het artikel dat jij wilt verkopen niet te vinden Bol.com? Dan kan jij helaas het artikel niet verkopen.

Stap 2: aanvullende informatie weergeven

Nadat je het product hebt opgezocht worden er automatisch kenmerken van het product in de advertentie gezet. Daarnaast kan jij de advertentie aanvullen via de aanbodinformatie.

Bij de aanbodinformatie bepaal je je verkoopprijs, je voorraadhoeveelheid en geef je de conditie (status) van je product aan. Doe dit altijd zo eerlijk mogelijk, om retouren te voorkomen. Je kunt kiezen uit:

– Nieuw (nooit gebruikt, zou je zelfs als cadeau aan iemand kunnen geven)
– Goed (goede conditie, af en toe gebruikt, lichte gebruikssporen)
– Redelijk (gebruikssporen, maar het product is wel compleet. Denk bijvoorbeeld aan krassen)
– Matig (product is compleet, maar heeft duidelijke gebruikssporen en beschadigingen)

Let erop dat de verkoopprijs wordt verminderd met de verzendkosten en de bemiddelingsbijdrage die jij moet betalen aan Bol.com.

Ook kan je bij de aanbodinformatie de hoeveelheid voorraad aangeven. Elke keer wanneer je een bepaalde hoeveelheid verkoopt, wordt dit afgetrokken van de totale hoeveelheid, totdat je geen voorraad meer hebt.

Je eerste verkoop!

Is je eerste verkoop een feit geworden? Dan wordt jij hiervan op de hoogte gesteld via je mail. Ook kan je deze verkoop terugzien in je verkoopaccount. Nadat jij iets hebt verkocht, kan jij gelijk een verzendmethode kiezen. Je kan ervoor kiezen om een verzendlabel via Bol.com te kopen of om een eigen verzendmethode te kiezen.

Let erop dat het kopen van een verzendlabel via Bol.com vaak wat goedkoper is, dan wanneer jij dit zelf bij het postkantoor aanschaft. De verzendkosten worden afgehaald van jouw verkoopopbrengst.

Wanneer je ervoor kiest om een verzendlabel via Bol.com te kopen, dan wordt de track en trace code van deze zending automatisch doorgegeven aan de koper. Indien je dit buiten Bol.com om doet, dan moet deze track en trace code zelf nog delen met de koper.

De opbrengst!

Wanneer je jouw eerste verkoop hebt gerealiseerd, wordt je binnen 3 weken uitbetaald. Dit bedrag bestaat uit de verkoopoprijs minus de verzendkosten minus de bemiddelingsbijdrage.

– De verkoopopbrengst is de opbrengst aan de hand van jouw verkoopprijs. De verkoopprijs kan jij zelf bepalen.
– De verzendkosten zijn de kosten die jij moet betalen indien je hebt gekozen voor een verzendlabel via Bol.com. Heb je hier niet voor gekozen? Dan heb je zelf al betaald voor de verzending en worden er geen kosten meer voor in rekening gebracht.
– De bemiddelingsbijdrage is de bijdrage die jij moet betalen aan Bol.com indien jij een product het verkocht. Een verkoopaccount aanmaken is dus geheel gratis, het aanbieden van de producten ook.

Je betaalt dus alléén een bedrag indien je echt iets hebt verkocht via Bol.com. De bemiddelingsbijdrage is €1,- per artikel dat je hebt verkocht + 15% van de verkoopprijs.
Om de drie weken ontvang jij in je verkoopaccount een factuur, waarin jouw verkoopopbrengst staan.

De verkoopopbrengst wordt overgemaakt op jouw rekeningnummer dat je hebt ingevuld in je verkoopaccount onder ‘persoonlijke gegevens’.