Cursus Zelfvertrouwen – Hoe vergroot je het vertrouwen in jezelf?

Je zelfvertrouwen vergroten? Volg een cursus en word een stuk zelfverzekerder!

Mensen die kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen, kunnen daar veel hinder van ondervinden. Mogelijk heb je zelf last van een tekortschietend zelfvertrouwen. En ontwijk je bepaalde situaties en gelegenheden, zoals feestjes of sollicitatiegesprekken, vanuit het idee dat je niet leuk, niet grappig, te weinig bijzonder of gewoon niet goed genoeg bent. Je wilt iets aan je situatie en gevoelens doen, maar weet eigenlijk niet waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er methoden om jouw gebrek van zelfvertrouwen op te lossen en je weer lekker in je vel te laten zitten. Een professionele cursus zelfvertrouwen is de sleutel om lekkerder in je vel te komen zitten en jezelf anders te presenteren. Maar hoe zit dit precies? Wat zijn de oorzaken en kenmerken van een gebrek aan zelfvertrouwen? En hoe kan een cursus zelfvertrouwen ervoor zorgen dat je je zekerder, sterker en ontspannender voelt in sociale situaties? In dit artikel lees je op deze en meer vragen het antwoord. Doe je voordeel met het volgen van een cursus zelfvertrouwen en kies voor een leven met minder of zelfs helemaal geen onzekerheid meer!

Wat is dat precies: te weinig zelfvertrouwen hebben?

Onzeker zijn, een gebrek aan zelfvertrouwen hebben: wat houdt dat precies in? Mensen die last hebben van onzekerheid, twijfelen geregeld wat ze precies moeten doen, vaak in sociale situaties, op het werk, op school of zelfs binnen hun relatie. Veel mensen zijn niet altijd onzeker, maar vooral op bepaalde momenten. Vaak zijn nieuwe situaties die de betreffende persoon meemaakt een aanleiding voor onzekerheid. Je begint bijvoorbeeld aan een nieuwe baan en twijfelt of je wel de capaciteiten hebt voor je nieuwe job. Ook het aangaan van nieuwe contacten maakt mensen onzeker: ben ik wel leuk en interessant genoeg voor anderen? Heb ik wel iets te vertellen? Verder zijn veelvoorkomende gevallen die mensen aan het twijfelen brengen over hun eigen kunnen het moeten optreden voor grote groepen mensen, bijvoorbeeld tijdens een bedrijfspresentatie of een openbare lezing. Als je moet presenteren voor een grote groep collega’s of een onbekend publiek, kan dit tot veel stress en angst leiden.

Enkele belangrijke symptomen van onzekerheid

Er zijn diverse symptomen als je onzeker bent en last hebt van een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Die symptomen zijn natuurlijk afhankelijk van de situatie waarin je zit. Een belangrijk symptoom van een gebrek aan zelfvertrouwen is bijvoorbeeld dat je je laat leiden door wat omstanders, collega’s of bekenden van je vinden en op basis van hun visies bepaalt of je iets goed doet of niet. Een gebrek aan zelfvertrouwen heb je ook als je vaak denkt dat anderen negatief over je zullen oordelen. Ook zwart-witdenkpatronen zijn een typisch symptoom dat je te weinig zelfvertrouwen hebt: wat je doet is óf helemaal goed, of compleet waardeloos. Een tussenweg is er niet. Dit type onzekerheid komt voort uit een perfectionistische manier van denken en leven. Je mag geen fouten maken en doe je dat wel, dan ben je helemaal van slag en deugt er niets meer van. Mensen die weinig zelfvertrouwen hebben, onzeker zijn en een laag zelfbeeld hebben, vergelijken zichzelf vaak of minder vaak met anderen. De conclusie die een onzeker persoon uit dit soort vergelijkingen trekt, is vaak negatief: ik ben minder goed, minder slim, minder leuk dan anderen. Daarbij ligt de focus bij onzekere mensen op wat er nog niet bereikt is in het leven, in plaats van trots te zijn op prestaties die al zijn geleverd. Mensen die last hebben van onzekerheid, piekeren overdag en zeker ‘s nachts veel. Het piekeren gaat ten koste van zowel je geestelijke als lichamelijk weerstand en zorgt ervoor dat je nog onzekerder kan worden dan je al was. Ten slotte kun je onzekerheid herkennen aan hoe je omgaat met kritiek. Onzekere mensen hebben veel moeite met kritiek (of feedback) en beschouwen deze al snel als kritiek op hun persoon zelf. Als je kritiek krijgt, word je als onzeker persoon vaak bevestigd in je lage zelfwaarde, wat natuurlijk erg pijnlijk is.

Waardoor wordt een gebrek aan vertrouwen in jezelf zoal veroorzaakt?

Er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor onzekerheid, een lage eigenwaarde ofwel een gebrek aan zelfvertrouwen. Een beperkt zelfvertrouwen hebben heeft natuurlijk veel te maken met de persoon die hier last van heeft, maar ook kunnen allerlei omgevingsfactoren hier een rol bij spelen. Alle (mogelijke) oorzaken van een gebrek aan zelfvertrouwen opnoemen is onmogelijk, maar als je zelf last hebt van onzekerheid zul je je vast wel in een van deze verklaringen herkennen:

  • Het kan zijn dat je omgeving een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van een tekort aan zelfvertrouwen. Als je ouders altijd kritiek hadden op je, erg veeleisend waren en je het eigenlijk nooit goed kon doen, kan dat tot blijvende onzekerheid leiden waar je later in je leven last van blijft ondervinden. Ook kan het zijn dat je thuis geestelijk of lichamelijk bent misbruikt, of dat je op school veel gepest bent. Misbruik en pesten hebben, zeker als dit soort praktijken lang aanhoudt, vaak grote impact op het zelfvertrouwen van mensen, ook later in hun leven.
  • Je genetische aanleg is vaak ook deels een oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je van nature verlegen bent en geneigd bent om altijd op anderen te letten en wat zij van je vinden, wordt je onzeker. Je durft je eigen mening niet of niet snel te uiten en ontwikkelt daardoor een negatief of laag zelfbeeld.
  • Verkeerde denkpatronen die je hebt ontwikkeld of aangeleerd, veroorzaken bij veel mensen ook een negatief zelfbeeld. Zo kan het zijn dat in jouw directe omgeving het opleidingsniveau van groot belang is. Als in jouw omgeving iedereen hoogopgeleid is en jij niet, je hebt ‘slechts’ vmbo-basis of het MBO afgerond, dan kan dat een flinke deuk in je zelfvertrouwen veroorzaken. Een deuk waar je nog je leven lang last van kunt hebben als je niet op zoek gaat naar een oplossing.
  • Veel mensen die last hebben van onzekerheid en te weinig zelfvertrouwen, zijn perfectionistisch ingesteld. Het kan zijn dat je de lat voor jezelf voortdurend zo hoog mogelijk legt. En wanneer je dan niet aan je zelf vastgestelde hoge eisen voldoet, volgt herhaaldelijk teleurstelling en ontstaat er op termijn een negatief zelfbeeld.
  • Ook binnen relaties kan een ongezond zelfbeeld ontstaan. Als je partner voortdurend kritiek op je levert en je geen complimenten geeft, daalt je zelfvertrouwen snel. Veel mensen met weinig zelfvertrouwen lopen deze op door een relatie met iemand die een persoonlijkheidsstoornis heeft. Hierbij kun je denken aan psychische aandoeningen als bipolaire stoornissen, borderline, autisme of narcisme.
  • Ook op de werkvloer kun je onzeker worden en het vertrouwen in jezelf verliezen. Je krijgt bijvoorbeeld veel en geregeld kritiek van je leidinggevende. Of de sfeer op het werk is slecht, omdat er sprake is van pesterijtjes, ongezonde concurrentie of een dreigende ontslagronde. Ook kan het zijn dat je op je werk niet het idee hebt dat je zinvol bezig bent. Wellicht werk je onder je eigen niveau of, andersom, heb je moeite om op je werk het vereiste kwaliteitsniveau te leveren dat voor jouw functie vereist is.
  • Ben je ooit in een situatie geweest waarin iets niet helemaal goed liep, dan kan je dat direct onzeker maken als je opnieuw in eenzelfde soort situatie terechtkomt. Denk bijvoorbeeld aan een toespraak die niet helemaal lekker verliep. Je raakte de tekst kwijt, begon keihard te zweten en daardoor liep je lezing of toespraak helemaal spaak. Door deze eerdere ervaring kun je als een berg gaan opzien tegen soortgelijke situaties.
  • Een laatste voorbeeld van hoe je onzeker kunt worden en een deuk in je zelfvertrouwen krijgt, zijn situaties waarin je met verslavingen kampt die je maar niet kunt overwinnen. Sommige mensen kunnen niet stoppen met eten, roken, drinken of drugs. Bij elke mislukte stoppoging neemt je zelfvertrouwen af.

De gevolgen van onzekerheid & een gebrek aan zelfvertrouwen

Onzekerheid en te weinig zelfvertrouwen zijn fenomenen die vervelende gevolgen voor de betrokken personen kunnen hebben. De gevolgen van onzekerheid kunnen zeer diverse zijn. Maar een overeenkomst die ze hebben is altijd dat je je als betrokkene niet prettig voelt bij wat er gebeurt. Typerend voor onzekerheid en weinig vertrouwen in jezelf, is bijvoorbeeld dat je in sociale situaties (mt vrienden, op je werk, in een relatie) vaak je mening niet durft te geven. Je besluit om dan maar je mond te houden, want jouw mening of ideeën doen er vast niet toe. Een tweede voorbeeld van onzeker gedrag is geen ‘nee’ durven zeggen als iemand je vraagt iets te doen, terwijl je feitelijk geen zin hebt om een bepaalde opdracht of taak op je te nemen. Mensen die weinig vertrouwen in eigen kunnen hebben, zeggen vaak alleen ‘ja’ omdat ze bang zijn de andere partij teleur te stellen. Een ander gevolg van een beperkt zelfvertrouwen is dat je in sociale situaties onhandig optreedt. Tijdens een lezing begin je te stotteren, hakkelen of krijg je een complete black-out. Als je het woord moet voeren, wordt je knalrood en begin je te zweten van angst. Het kan gebeuren dat je als onzeker persoon hierdoor bepaalde situaties gaat vermijden die je als bedreigend ervaart. Je meld je vaak ziek op je werk als er congressen of lezingen georganiseerd worden, je ontwijkt feestjes, et cetera. In de meest ernstige gevallen kunnen dit soort processen uitlopen op depressies, angststoornissen of andere psychische problemen. Extreme onzekerheid kan daarbij zelfs leiden tot het kwijtraken van je baan, een relatiebreuk met je partner en/of vrienden en meer van dat soort ellende. Soms komt het zelfs voor dat mensen zo met zichzelf in de knoop raken, dat ze een einde aan hun leven (willen) maken. Redenen genoeg dus om je tekort aan zelfvertrouwen aan te pakken en daar iets aan te doen! Maar hoe kun je onzekerheid op een effectieve manier aanpakken?

Je onzekerheid efficiënt aanpakken: hoe doe je dat? Enkele tips

Heb je last van weinig zelfvertrouwen en voel je je regelmatig onzeker? Dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. Zelfvertrouwen opbouwen kun je namelijk leren en met meer zelfvertrouwen sta je een stuk positiever en relaxter in het leven. Een van de beste manieren om een gebrek aan zelfvertrouwen aan te pakken, is door het regelmatig opdoen van succeservaringen. Natuurlijk kun je een succeservaring niet altijd zelf afdwingen, maar er zijn zeker wel manieren om positieve ervaringen op te doen die je zelfvertrouwen een positieve injectie kunnen geven. Pak een grote taak bijvoorbeeld in kleine stappen aan. En beloon jezelf elke keer als dit soort deeltaken goed gaan met iets kleins. Uiteindelijk kun je dan een project, waar je eerst huizenhoog tegenop keek, met succes voltooien.
Een tweede, andere methode om beter in je vel te komen zitten, is door heel bewust alles wat goed gaat in je leven te registreren en voor jezelf te benoemen. Schrijf elke dag in een dagboek je succeservaingen op en bijvoorbeeld drie dingen die die dag écht goed gingen. Zo word je jezelf bewust van je eigen ontwikkeling en de positieve dingen in het leven.
Ten derde kun je ook proberren te achterhalen waar jouw onzekerheid vandaan komt. Schrijf op in welke situaties je je niet op je gemak voelt. Beschrijf feitelijk hoe je je voelt, wat je denkt en probeer er achter te komen of er een patroon in dit soort ervaringen zit. Wellicht kun je ook teruggraven in je verleden om achter de oorzaak van je onzekerheidsproblemen te komen. Mogelijk heb je in je jeugd een paar slechte ervaringen gehad, zoals nare pesterijen, een slechte relatie met je ouders of iets soortgelijks.
Ten slotte kun je ervoor kiezen om een cursus zelfvertrouwen te volgen. Hierbij wordt je dan op een professionele manier geholpen omstap voor stap meer vertrouwen in jezelf te krijgen. Je zult merken dat, als je een specialist inschakelt, een cursus zelfvertrouwen een positieve uitwerking heeft op je eigenwaarde.

Belangrijke voordelen van het volgen van een cursus zelfvertrouwen

Het volgen van een cursus zelfvertrouwen heeft een aantal interessante voordelen. In de eerste plaats leer je om in allerlei situaties, of ze nu positief of negatief zijn, je eigenwaarde te behouden. Je leert tijdens een cursus zelfvertrouwen om jezelf te accepteren zoals je bent. Een tweede pluspunt van een cursus zelfvertrouwen volgen, is dat je tijdens dit sorot cursussen leert om in je kracht te staan. Je wordt zelfverzekerder en gaat voortaan van je eigen kracht en mogelijkheden uit, in plaats van telkens negatief te denken. In de derde plaats helpt een cursus zelfvertrouwen je om je relaxter te voelen in uiteenlopende sociale situaties. Waar je eerst feestjes wel eens ontweek vanwege je sociale angsten, ga je nu gewoon heen en heb je een leuke avond. Ten slotte helpt een cursus zelfvertrouwen je om beter voor jezelf op te komen. Je zegt niet meer lukraak ‘ja’ als iemand je iets vraagt te doen. En verder durf je na het afronden van een cursus zelfvertrouwen ook in het openbaar vaker je mening te geven, zonder bang te zijn dat je afwijzende reacties krijgt. Kies ook voor jezelf en oriënteer je nu op de mogelijkheden die er zijn om van je onzekerheid af te komen en mer zelfvertrouwen te krijgen.