Waarom Smartwatches Populair Zijn Bij Ouderen

Smartwatches voor ouderen

De smartwatches voor ouderen zijn een geweldig technologisch hulpmiddel dat hen diverse functies biedt. Ouderen worden doorgaans beschouwd als een leeftijdsgroep die niet bekend staat om hun expertise op het gebied van technologie, maar dit betekent niet dat smartwatch-modellen niet geschikt zijn voor hen.

Wat er gebeurt, is dat er doorgaans meer aandacht wordt besteed aan jonge mensen die willen sporten of hun kwaliteit van leven willen verbeteren door metingen van hun lichaam. Wat wel waar is, is dat een groot deel van de bevolking baat kan hebben bij deze producten, zowel jongeren als ouderen.

Het is zeldzaam om mensen met slimme horloges te zien, maar gezien de significante voordelen zijn ze zeer populair geworden.

Waarom is het belangrijk dat ouderen gebruik maken van slimme horloges?

Er zijn veel manieren om te sporten, of het nu gaat om naar de sportschool gaan, een activiteit beoefenen, wandelen in een park, enzovoort. Het hebben van een gezonde levensstijl en het monitoren van de fysieke conditie zijn essentieel geworden in het dagelijks leven. Dus, in tegenstelling tot jongeren, genieten veel ouderen van wandelingen of wandelingen, omdat dit hen in staat stelt hun eigen tempo te bepalen zonder gestoord te worden door het lawaai of de muziek in de sportschool.

Hoewel sporten gunstig is, bestaat er altijd bezorgdheid wanneer ouderen niet in het zicht zijn. De meest zorgwekkende medische aandoeningen voor hen, wanneer er geen nauw gezelschap is, zijn dementie en beroertes.

Een slim horloge kan veiligheid, gezondheid en algemeen welzijn bieden. Dankzij de functies kan het hun locatie bepalen via GPS, valdetectie, onmiddellijke hulp verkrijgen, gezondheidsmetingen monitoren, medicijnherinneringen geven, enzovoort. ¡Laten we in detail bekijken!

Voordelen van smartwatches voor ouderen

Veiligheid

 • In geval van verlies of desoriëntatie van de oudere persoon stellen smartwatches met GPS de verzorgers of familieleden in staat om de locatie te traceren. Bij het zoeken naar de route kunnen ze onmiddellijk worden gelokaliseerd en kan de autoriteit worden geïnformeerd. Voor ouderen die lijden aan aandoeningen zoals dementie of Alzheimer is dit zeer behulpzaam.
 • Sommige modellen van smartwatches kunnen valpartijen detecteren. Als de gebruiker niet beweegt, detecteert de sensor dit en toont de smartwatch een waarschuwingsbericht. De gebruiker kan ervoor kiezen om waarschuwingen naar de hulpdiensten, vooraf ingestelde contacten of meldingen dat alles in orde is, te sturen.

Hulp

 • Smartwatches met een noodknop (SOS) helpen ouderen om onmiddellijke hulp te vragen, hetzij een snelle reactie van het ziekenhuis of van een door hen gekozen persoon (vooraf gedefinieerd).

Gezondheid

Smartwatches voor ouderen
 • Smartwatches kunnen 24 uur per dag de hartslag monitoren om ervoor te zorgen dat er geen hartproblemen of hartritmestoornissen zijn.
 • Ze kunnen ook de bloeddruk meten (handig voor mensen met hypertensie), het zuurstofgehalte in het bloed meten (om ademhalingsproblemen te detecteren), de huidtemperatuur, de slaappatronen (om cognitieve en spierkracht, normale bloeddruk en kwaliteit van leven te behouden), een elektrocardiogram en andere belangrijke gezondheidsindicatoren.
 • Alle gezondheidsindicatoren die smartwatches verstrekken, leveren waardevolle informatie voor medische professionals. Ze helpen bij het tijdig detecteren van gezondheidsproblemen, het voorkomen van complicaties en het nemen van proactieve maatregelen om de gezondheid te verbeteren.
 • De meeste ouderen nemen op enig moment medicatie, dus herinneringen van smartwatches kunnen worden geprogrammeerd zodat ze niet vergeten hun medicijnen op tijd in te nemen. Ook kunnen ze herinnerd worden aan medische afspraken of belangrijke evenementen.
 • Voor ouderen die liever wandelen, kan de smartwatch dagelijkse fysieke activiteiten registreren, zoals stappen, afgelegde afstand en verbrande calorieën.
 • De smartwatch kan ook dienen als een uitstekende herinnering om op te staan en te bewegen in plaats van te zitten. Dit motiveert ouderen om actief te blijven en helpt het risico op chronische ziekten te verminderen.
Smartwatches voor ouderen

Welzijn

 • Smartwatches kunnen meldingen weergeven van oproepen, sociale media, sms-berichten en e-mails, waardoor ze in contact kunnen blijven met familie en vrienden.
 • Sommige modellen hebben een ingebouwde muziekspeler, waardoor ze een luidspreker bij de hand hebben met hun favoriete muziek, podcasts en audioboeken, zonder hun mobiele telefoon te hoeven gebruiken. Dit biedt extra entertainment en ontspanning.
 • Andere modellen van smartwatches bieden ook games en apps die kunnen helpen om hun geest actief te houden en hun geheugen te verbeteren.

Gemak en gebruik

Smartwatches voor ouderen
 • Als de smartwatch waterbestendig is, hoeven ze zich geen zorgen te maken of ze het vergeten af te doen tijdens het douchen, handen wassen, door zweet, vochtigheid, of zelfs tijdens het zwemmen in rivieren, zwembaden, enz.
 • Omdat veel ouderen zich verschuilen achter het excuus “dat is te ingewikkeld voor mij”, zijn de meeste smartwatches ontworpen met een zeer intuïtieve interface die gemakkelijk te leren is. Bovendien zijn de schermen van smartwatches aanraakgevoelig, aanpasbaar in helderheid, groot van formaat en voorzien van gemakkelijk in te drukken knoppen voor mensen met visuele problemen.

Extra functies

 • Ook zijn er smartwatch-modellen die hen in staat stellen om oproepen te doen zonder dat ze hun mobiele telefoon bij zich hoeven te hebben, een zeer handige optie voor het geval ze hun telefoon vergeten (Apple Watch of Samsung Galaxy Watch hebben versies met 4G). In feite kunnen smartwatches worden ingesteld zodat telefoongesprekken met slechts één druk op de knop worden uitgevoerd.

Wat kunnen smartwatches bijdragen aan ouderen?

Naast de eerder genoemde voordelen, zoals het verbeteren van hun kwaliteit van leven, gezondheid, enzovoort, zijn er ook psychologische en sociale bijdragen wanneer ouderen gebruik maken van smartwatches. ¡Laten we eens kijken!

Smartwatches voor ouderen
 • Het helpt hen een grotere mate van onafhankelijkheid te behouden door het volgen van hun gezondheid en dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken, wat een positieve invloed kan hebben op hun zelfrespect en gevoel van autonomie.
 • De mogelijkheid om gemakkelijk familieleden te bellen, herinneringen en noodwaarschuwingen of valmeldingen te ontvangen, kan de angst verminderen en een gevoel van emotionele veiligheid bieden.
 • Het volgen van lichamelijke activiteit bevordert motivatie, verbetert de stemming en vermindert het risico op depressie.
 • Communicatie met familie en vrienden via oproepen, berichten en videoconferenties versterkt familiebanden en vermindert het gevoel van eenzaamheid.
 • Deelname aan virtuele gemeenschappen via apps op smartwatches kan ouderen de mogelijkheid bieden om te socialiseren, ervaringen uit te wisselen en nieuwe vriendschappen te sluiten, zelfs op afstand.
 • Het ontvangen van meldingen over sociale evenementen, nieuws en updates stelt hen in staat op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt.

Meest geschikte modellen smartwatches voor ouderen

De smartwatches die we hieronder zullen bespreken, zijn geselecteerd op basis van kenmerken die we relevant achten voor de algemene behoeften van ouderen. Van gezondheidsmonitoring tot herinneringen voor medicatie en eenvoudige communicatiefuncties, deze apparaten zijn ontworpen om het dagelijks leven van onze oudere dierbaren te vergemakkelijken.

Het is echter belangrijk op te merken dat de functionaliteit van deze horloges niet beperkt is tot deze specifieke kenmerken. Onthoud dat elke persoon unieke behoeften heeft, en deze smartwatches bieden flexibiliteit om de ervaring aan te passen aan individuele voorkeuren.

Apple Watch Series 9

 • Afmetingen: 41 mm (gewicht: 42,3 g) en 45 mm (gewicht: 51,5 g)
 • Bediening: Zijknop, dubbel tikgebaar en Siri op het apparaat
 • Retina OLED LTPO-scherm en ingebouwde luidspreker en microfoon
 • Sensoren: Zuurstofmeting in het bloed, elektrische hartslagsensor en ECG-app, optische hartslagsensor van de derde generatie. Meldingen van hoge en lage hartslag, evenals onregelmatig ritme (Niet ontworpen voor gebruik door mensen met gediagnosticeerde atriumfibrillatie (AFib)), slaapfasen, temperatuursensor, referentiepunten, altijd actieve hoogtemeter, hoge G-versnellingsmeter en omgevingslichtsensor
 • Veiligheid: Nood-SOS (vereist mobiele verbinding of Wi-Fi-oproepen via de internetverbinding van je Apple Watch of iPhone, die in de buurt moet zijn), noodoproepen in het buitenland, detectie van schokken en vallen.
 • Spatwater-, water- en stofbestendigheid: Waterbestendig tot 50 m (ontworpen om te zwemmen) en stofbestendig (IP6X)
 • Connectiviteit en communicatie: GPS (L1), GNSS, Galileo en BeiDou, LTE en UMTS, Wi-Fi 4, Bluetooth 5.3 en tweede generatie ultra-breedbandchip, Apple Pay en GymKit
 • Energie en batterijduur: Ingebouwde oplaadbare lithium-ionbatterij met een gebruiksduur van maximaal 18 uur bij normaal gebruik, 36 uur in de batterijbesparingsmodus, en wordt geleverd met een snelle magnetische oplaadkabel met USB-C-connector.

Samsung Galaxy Watch 6

 • Groot 1,5-inch scherm en dunner bezel, Super AMOLED-paneel, ronde vormgeving, gewicht: 59 g.
 • 2 GB RAM en 16 GB opslag
 • Verwisselbare banden met één klik
 • Sensoren: Hartslag, bio-elektrische impedantieanalyse (BIA) sensor, ECG, temperatuursensor, versnellingsmeter, barometer, gyroscoop, geomagnetische sensor, 3D Hall-sensor.
 • Connectiviteit: LTE, NFC, Bluetooth 5.3, WiFi 2,4 GHz en 5 GHz, GPS, GLONASS, Beidou, Galileo.
 • Batterij: Snelle oplaadfunctie (425 mAh), 40 uur levensduur, draadloos opladen op magnetische basis.
 • Beschermingsgraden IP68 en 5ATM
 • Monitoring van slaapfasen (score en consistentie van nachtrust) met aanbevelingen voor verbetering van de slaap.
 • Galaxy Watch 6 stelt je in staat om berichten te sturen, oproepen te doen, muziek af te spelen en nog veel meer.
 • Veiligheid: De smartwatch gaat over op de slaapstand in noodgevallen. Als je struikelt, herkent de valdetectie dit en vraagt of je hulp nodig hebt. In geval van andere noodsituaties hoef je alleen de startknop 5 keer in te drukken om een noodbericht naar hulpdiensten te sturen. Wanneer de hulp arriveert, kun je met één druk op het scherm je medische informatie bekijken vanaf het vergrendelingsscherm.
 • Samsung Wallet voor directe betalingen
 • Heeft eSIM en GPS (je kunt de deur uit zonder je telefoon in je zak te hoeven dragen)

SeniorDomo Protect

 • Meet de activiteit van de gebruiker en genereert een telefonische waarschuwing bij een harde klap of inactiviteit.
 • Gezondheidsmonitoring: controleert regelmatig 24 uur per dag de hartslag, bloeddruk en zuurstofsaturatie. Bij een afwijking in de hartslag genereert onze centrale een telefonische waarschuwing.
 • Lokaliseerbaar met configureerbare frequentie door positie te trianguleren via GPS en wifi. Inclusief het bekijken van de route, instellen van gebruikelijke locaties en een veilige zone met telefonische waarschuwing als deze wordt verlaten.
 • Dankzij de ingebouwde centrale zorgt het merk ervoor dat noodsituaties worden afgehandeld door familieleden met een lijst van contacten, detectie van beantwoorde oproepen en een herhaalsysteem.
 • Hulpknop: een hulpknop met een systeem om valse positieven te voorkomen en annulering.
 • Inkomende oproep: een maximaal aantal toegestane personen kan het horloge bellen om te kunnen praten.
 • Magnetische oplaadfunctie <2 uur: opladen zonder ingewikkelde connectoren. Batterij gaat bij normaal gebruik 2 dagen mee.
 • Handsfree: audiosysteem met handsfree en automatische inkomende oproep.
 • Herinnering voor medicatie: configureert meerdere herinneringen voor medicijninname met geluid, trilling en tekst.
 • Internationale dekking: het apparaat werkt in de hele Europese Gemeenschap zonder beperkingen voor gegevens of spraak.
 • Veilige zone en gebruikelijke locaties: waarschuwingen bij aankomst op gebruikelijke locaties en een veilige zone met telefonische waarschuwing als deze wordt verlaten.
 • Water- en stofbescherming: kan worden gebruikt in de douche. Niet geschikt voor onderdompeling.

SaveFamily Senior

 • Communicatie zonder mobiel: het horloge maakt comfortabele en eenvoudige communicatie mogelijk via oproepen en video-oproepen zonder de noodzaak van een mobiele telefoon.
 • Familiapp maakt altijd verbinding mogelijk.
 • Beschikbare netwerken: 4G/3G/H+ • Batterij van 700 mAh
 • Locatie beschikbaar via GPS: nauwkeurige locatie via Google Maps. De SaveFamily-app gekoppeld aan het horloge maakt het delen van de positie in realtime mogelijk.
 • Veiligheid: het horloge waarschuwt via oproepen naar geselecteerde contacten voor mogelijke vallen of op elk moment via de SOS-knop.
 • Gezondheid: zowel het horloge als de toegestane contacten in de app hebben in realtime toegang tot metingen van de hartslag, bloeddruk en zuurstof in het bloed. Het staat ook toe om waarschuwingen in te stellen die de gebruiker op het juiste moment herinneren aan medicijninname.
 • Waterbestendigheid (IP67) en compatibiliteit met Android en iOS
 • 1.4-inch touchscreen (23.7×4.3×1.5 cm)
 • Geheugen van 512 MB RAM en 4 GB intern geheugen

Amazfit GTS 4 Mini

 • 1,65-inch AMOLED-scherm met een resolutie van 336 x 384 pixels en wordt aangedreven door de biometrische sensor BioTracker 3.0 PPG.
 • Monitoring van verschillende gezondheidsmetingen, waaronder hartslag, bloedzuurstof, slaap, stress en meer dan 120 verschillende sportactiviteiten.
 • Ingebouwde GPS en Alexa.
 • Batterijduur tot 15 dagen bij normaal gebruik en waterbestendig tot 5 ATM.
 • Compatibel met zowel Android- als iOS-apparaten en heeft een interne opslag van 24 MB.
 • Medicijnherinneringen.
 • Activiteitsregistratie: kan stappen, afgelegde afstand en verbrande calorieën vastleggen.
 • SOS-knop: stelt de gebruiker in staat om hulp te vragen in geval van nood.
 • Valdetectie: kan detecteren of de gebruiker is gevallen en een waarschuwing naar verzorgers sturen.
 • Veilige zone: maakt het instellen van een veilige zone voor de gebruiker mogelijk en geeft een waarschuwing als deze zich niet in de zone bevindt of deze verlaat.

Conclusie

Hoewel dit soort apparaten populair zijn bij alle leeftijden, kan hun impact van grote waarde zijn voor ouderen.

Sommige ouderen kunnen ontmoedigd raken bij het omgaan met nieuwe technologie omdat ze er niet mee vertrouwd zijn. Met een beetje liefde, begeleiding en hulp zal het echter niet moeilijk zijn om nieuwe technologie te bedienen.

Slimme horloges zijn een geweldig cadeau, vooral voor degenen die nog steeds onafhankelijk zijn en niet thuis willen blijven. Als je van plan bent er een cadeau te doen, zorg er dan voor dat het horloge compatibel is met de smartphone en dat het model functies heeft die het beste aansluiten bij de behoeften van de oudere persoon.

Het is tijd om het perfecte slimme horloge te vinden om ouderen te helpen een veiliger, gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Share the Post:

Related Posts

Hoe onderhoud je het best je voetbalschoenen?

Overzicht Waarom is het belangrijk om je voetbalschoenen te onderhouden? Het onderhouden van je voetbalschoenen is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en optimale prestaties op het veld te behouden. Door regelmatig onderhoud blijven je schoenen in goede conditie

Read More
Wat is een elektrische kattenbak

Wat is een elektrische kattenbak?

Wat is een elektrische kattenbak? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? Heb je momenteel een traditionele kattenbak en overweeg je over te stappen naar een zelfreinigende kattenbak? Hoewel elektrische kattenbakken gemak bieden voor de bewoners van het huis, zowel

Read More