Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen?

Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen

Wanneer je een kat in huis hebt, is een van de meest voorkomende vragen hoe vaak je de kattenbak moet verschonen. Ook wel bekend als de kattenbak, is die binnenbak waarin katten hun ontlasting en urine deponeren, en het is een onmisbaar object voor jou.

We weten dat katten van nature zeer schoon zijn en een schone kattenbak waarderen. De gezondheid van de omgeving hangt zowel af van de eigenaren of degenen die samenleven met de kat, als van het huisdier zelf.

Het handhaven van de kattenbak van je kat in goede staat en schoon houden voorkomt niet alleen onaangename geuren, maar voorkomt ook ernstige ziekten voor zowel de kat als de mensen.

Verwaarloosde of vieze kattenbakken lijken op openbare toiletten met toiletpapier verspreid over de vloer en ondoorgespoelde toiletten. Waarschijnlijk zou je ze ook niet willen gebruiken en geef je er de voorkeur aan ze te vermijden.

Als het verschonen van de kattenbak niet vaak genoeg gebeurt, als deze vies, nat ruikt of als het kattengrit niet geschikt is, zal de kat meestal weigeren zijn kattenbak te gebruiken en op zoek gaan naar een andere plek om zijn fysiologische behoeften te doen.

Dus wacht niet tot je kat zijn behoeften op je bed, meubels of elders doet, let op deze informatie en verander de schoonmaakgewoonten van de kattenbak van je kat.

Laten we beginnen met uitleggen welke soorten kattenbakvulling er zijn.

Soorten kattenbakvulling

Kiezen tussen klonterende, silica, plantaardige of niet-klonterende kattenbakvulling is niet eenvoudig. Katten, naast kieskeurig te zijn over eten, hebben voorkeuren als het gaat om de kattenbak; veel katten raken zelfs zo gewend aan een specifiek type vulling dat ze zich kunnen verzetten of minder schoon worden als het wordt veranderd.

Wanneer de ontlasting en urine van de kat in contact komen met klonterende kattenbakvulling, die bestaat uit kleikorrels, worden automatisch strakke klonten gevormd. Deze klonten kunnen met een schep worden opgepikt, waardoor de rest van het grit relatief schoon blijft en dus niet zo vaak hoeft te worden veranderd.

Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen

Aan de andere kant bestaat niet-klonterende kattenbakvulling uit kleimineralen of silica gel (silica-korrels). Dit materiaal bestaat uit droge geldeeltjes die effectief vocht absorberen, onaangename geuren elimineren en niet aan de vacht of poten van je huisdier blijven plakken. De speciale korrels absorberen onmiddellijk vaste afvalstoffen door vocht en geur in zichzelf te encapsuleren. Eigenaren hoeven zich alleen bezig te houden met het verwijderen van vast afval op het juiste moment.

Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen

Er zijn ook milieuvriendelijke kattenbakvullingen, gemaakt van natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen zoals maïs, tarwe of gerecycled papier. Dit zijn veilige opties voor het milieu. Houd er echter rekening mee dat sommige vullingen mogelijk vaker moeten worden vervangen en minder effectief kunnen zijn in geurbeheersing (Opmerking: overweeg deze optie op basis van de behoeften van je kat en je voorkeur voor duurzaamheid).

Hoe vaak moet het kattengrit worden vervangen?

Om een goede hygiëne in de kattenbak te behouden, is het essentieel om te begrijpen dat katten meestal één of twee keer per dag ontlasten en vier tot vijf keer per dag urineren.

Als gevolg daarvan wordt aanbevolen om een kattenbak te hebben voor elke kat in huis (het is altijd goed om een extra kattenbak te hebben). Het is ook belangrijk om te weten dat sommige katten de voorkeur geven aan het gebruik van de ene bak om te ontlasten en de andere om te urineren.

Dus, je moet vier essentiële factoren overwegen:

  1. Frequentie van het gebruik van de bak
  2. Of de bak door meer dan één kat wordt gebruikt
  3. De grootte van de bak (moet groot genoeg zijn zodat je kat er comfortabel in past)
  4. De kwaliteit van het grit (klonterend, niet-klonterend, milieuvriendelijk)

Het kattengrit moet minstens een of twee keer per dag worden opgeruimd; als je dit meteen kunt doen nadat je kat klaar is met zijn behoefte, is dat nog beter.

Naast de dagelijkse opruiming is het belangrijk om regelmatig het grit te vervangen, en hoewel er geen specifieke regel is, wordt het aanbevolen:

  • Een of twee keer per week voor niet-klonterend grit.
  • Tussen twee en vier weken voor klonterend grit.

Onthoud dat bij het vervangen van het grit ook de bak met water en zeep moet worden gewassen (maandelijks), maar vermijd producten met citrusgeuren of ammoniak, omdat de geur ervan ervoor kan zorgen dat je kat niet meer op die plek wil gaan. Wacht tot het volledig is opgedroogd om klontjes grit te voorkomen.

Het wordt ook aanbevolen om plastic kattenbakken eens per jaar te vervangen, omdat krassen die ze tijdens regelmatig gebruik kunnen oplopen geuren en vuil kunnen vasthouden.

Je moet het kattengrit vaker vervangen als je kat ook last heeft van diarree of blaasontsteking, omdat het begrepen wordt dat het door deze aandoeningen mogelijk meer bacteriën bevat, wat de situatie kan verergeren als het grit niet wordt vervangen.

Handige tip: Urineklonten hechten zich vaak aan de randen of hoeken van de kattenbak. Schraap voorzichtig met een schepje om ze los te maken, maar vermijd te veel kracht, omdat de klonten dan kunnen desintegreren en moeilijker te verwijderen worden.

Hoeveel zand moet er in de kattenbak?

Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen

Voeg ongeveer dezelfde hoeveelheid nieuw zand toe als je hebt weggehaald. Het is essentieel om een ​​geschikte hoeveelheid zand in de kattenbak te houden, zodat de kat zijn ontlasting of urine correct kan begraven. Het wordt aanbevolen om een ideale hoogte van tussen de zeven en tien centimeter te behouden, dit helpt voorkomen dat urine en vaste ontlasting uit de kattenbak lekken.

Hoe moet je het gebruikte kattengrit verwijderen?

Het kattengrit van je kat mag niet in het toilet worden gegooid, vooral als het gaat om klonterend kattengrit zoals bentoniet, omdat het de leidingen kan verstoppen.

De beste optie om afval uit de kattenbak te verwijderen, is het gebruik van de vuilnisbak. Er zijn echter uitzonderingen, zoals bepaalde soorten plantaardige vezels die in het organisch afval of zelfs in het toilet kunnen worden weggegooid.

Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen

Als je liever de ontlasting en urine niet rechtstreeks in de vuilnisbak gooit, kun je hondenpoepzakjes gebruiken, waarvan sommige biologisch afbreekbaar zijn. Je hebt ook de mogelijkheid om een speciale bak voor het grit te gebruiken, die is ontworpen om luchtdicht te zijn en het vrijkomen van bacteriën en geuren te voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat er ook automatische kattenbakken zijn die het werk van het oprapen van ontlasting voor je kunnen doen, je hoeft het alleen maar weg te gooien, zonder de schep te gebruiken. Er zijn zelfs modellen die zichzelf kunnen desinfecteren, de kattenbak kunnen spoelen en zichzelf kunnen ontgeuren. Je schoonmaakinspanningen zouden echt minimaal zijn.

Ziekten die kunnen ontstaan als de kattenbak van je kat niet wordt schoongemaakt

Het niet schoonmaken van de kattenbak van je kat kan ziekten veroorzaken die zowel je kat als jij kunnen treffen.

Voor je kat

Oude en vuile urine is een broedplaats voor bacteriën, die urineweginfecties (blaas en nieren) bij je kat kunnen veroorzaken. Dit kan op zijn beurt cystitis of urethra-obstructie veroorzaken en daardoor bloed in de urine, moeite met plassen of zeer frequent urineren bij je kat veroorzaken.

Gedragsproblemen kunnen ook optreden wanneer de kat besluit de kattenbak niet te gebruiken omdat deze vies is. Samen met de obsessie voor het schoonmaken van vacht en poten, en de onaangename geur, kan de kat beginnen met urineren of ontlasting buiten de kattenbak.

Voor mensen

  • Kattenkrabziekte: Kattenkrabziekte is een bacteriële infectie genaamd Bartonella henselae die kan worden overgedragen door krabben of beten van katten. Deze bacterie vindt ideale omstandigheden om zich te reproduceren in een vieze kattenbak.
  • Salmonella: Salmonella is een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken bij mensen, omdat katten drager zijn van deze bacterie in hun darmen (zelfs zonder duidelijke symptomen) en deze overdragen aan mensen door contact met hun ontlasting. Daarom is het zo belangrijk om de juiste hygiëne toe te passen bij de kattenbak van je kat.
  • Toxoplasmose kan ook worden overgedragen aan mensen door contact met kattenontlasting en kan gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
  • Blootstelling aan ammoniak: Omdat de urine van de kat aanzienlijke niveaus ammoniak bevat, kan slechte reiniging van de kattenbak deze stof in de omgeving van je huis vrijgeven, wat milde symptomen zoals hoofdpijn kan veroorzaken of zelfs ernstige ademhalingsproblemen kan veroorzaken. En natuurlijk is de slechte geur die zowel de urine als de ontlastingresten genereren, een duidelijk teken dat het tijd is voor een verschoning van het kattengrit en het schoonmaken van de kattenbak.

Samengevat

Het is cruciaal om regelmatig het kattengrit in de kattenbak van je kat te vervangen om te voorkomen dat zich vaste en vloeibare afvalstoffen ophopen en daardoor onaangename geuren ontstaan. Dit voorkomt de groei van bacteriën en negatieve gevolgen voor de gezondheid van zowel je kat als jouzelf. Vergeet niet dat een schone kattenbak het juiste gedrag van de kat bevordert en bijdraagt aan het behoud van een hygiënische en gezonde omgeving.

Share the Post:

Related Posts

Hoe onderhoud je het best je voetbalschoenen?

Overzicht Waarom is het belangrijk om je voetbalschoenen te onderhouden? Het onderhouden van je voetbalschoenen is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en optimale prestaties op het veld te behouden. Door regelmatig onderhoud blijven je schoenen in goede conditie

Read More
Wat is een elektrische kattenbak

Wat is een elektrische kattenbak?

Wat is een elektrische kattenbak? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? Heb je momenteel een traditionele kattenbak en overweeg je over te stappen naar een zelfreinigende kattenbak? Hoewel elektrische kattenbakken gemak bieden voor de bewoners van het huis, zowel

Read More