Semrush review (2021)- Alle voor- en nadelen van een toonaangevende SEO-tool.

In deze review neem ik een van de bekendste SEO-tools onder de loep: Semrush. De volgende Semrush functionaliteiten komen in deze review aan de orde:

  • Domeinanalyse
  • Zoektermonderzoeksfuncties
  • Rankings
  • Backlink-analyse
  • Hulpmiddelen voor het bouwen van links
  • Site-controle
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Prijs en waarde voor uw geld
  • Ondersteuning
  • …en meer!

Wat is Semrush?

Simpel gezegd: Semrush is een product waarmee je jouw website kunt optimaliseren voor zoekmachines. Semrush is ontwikkeld in 2008 door Oleg Shchegolev en Dmitry Melnikov en heeft een zeer groot gebruikersbestand (op dit moment meer dan 6 miljoen gebruikers). Semrush is één van de meest populaire SEO-tools van dit moment.

Het belangrijkste doel van Semrush is om je te voorzien van uitgebreide informatie, die je kunt gebruiken om:

  • Nieuwe webcontent te maken die waarschijnlijk bezoekers trekt
  • Mogelijkheden voor linkbuilding te identificeren
  • Technische aspecten van je site-inhoud aan te passen, zodat deze een hogere zoekpositie behaalt.

Eén van de functies van Semrush is het geven van trefwoordsuggesties (op basis van woordgroepen die je invoert). Deze trefwoorden kunnen vervolgens worden gebruikt als basis voor het schrijven van blogs, die hierdoor waarschijnlijk goed zullen presteren in zoekresultaten.

Semrush verschaft ook informatie omtrent de moeilijkheidsgraad met betrekking tot het rangschikken voor specifieke zoektermen.

Verder geeft Semrush aan welke websites de moeite waard zijn om te benaderen met het oog op backlinks.

Ook is het binnen Semrush mogelijk om een “SEO-audit” op je website uit te voeren, om erachter te komen of er technische verbeteringen zijn die je kunt aanbrengen om betere zoekresultaten te behalen.

Dit is slechts een kleine greep uit de verschillende functies binnen Semrush: er zijn nog talloze andere functies, die zijn ontworpen om je te helpen in het verbeteren van de positie van jouw site in de zoekresultaten.

De verschillende functies zullen hieronder uitvoerig besproken en toegelicht worden.

Domeinanalyse

De meeste SEO-projecten beginnen met een basisdomeinanalyse. Dit betekent dat je een eenvoudig overzicht krijgt van de ‘kwaliteit’ van een domein vanuit SEO-oogpunt.

Meestal voer je domeinanalyse uit op je eigen website, om te zien waar SEO-verbeteringen kunnen worden doorgevoerd, of juist bij een concurrent, om te zien hoe moeilijk het zal zijn om ze te overtreffen in zoekresultaten (of om manieren te vinden om dit te doen).

Je kunt ook een domeinanalyse uitvoeren op een website om te zien of het de moeite waard is om de eigenaar te benaderen voor een link van zijn/haar site naar de jouw site, dit omdat externe links (of ‘backlinks’) van hoogwaardige websites naar uw inhoud de prestaties op het gebied van zoeken aanzienlijk kunnen verbeteren.

Het is heel eenvoudig om een domeinanalyse uit te voeren in Semrush: voer simpelweg een domein-URL in het gedeelte ‘domeinoverzicht’ in en je krijgt direct een idee van hoe deze URL presteert in de zoekresultaten.

De verkregen statistieken geven inzicht in de volgende gegevens:

  • Een ‘autoriteitsscore’.
  • Het totale aantal bezoekers van de website per maand.
  • Het totale aantal naar de website verwijzende externe links (backlinks).
  • Het totale aantal trefwoorden waarvoor de website scoort.
  • Ankertekst die vaak wordt gebruikt in links naar de website.
  • De best presterende zoekwoorden.
  • Een weergave van de advertentiestatistieken.
  • Een overzicht van concurrerende websites.

Van de bovenstaande statistieken is de ‘autoriteitsscore’, hetgeen je het eenvoudigst en snelst inzicht geeft in de sitekwaliteit.

Semrush berekent deze score op basis van:

  • Backlink-gegevens (het aantal links dat ernaar verwijst).
  • Organische zoekgegevens, inclusief organisch zoekverkeer en zoekwoordposities.
  • Websiteverkeergegevens (maandelijkse bezoeken).

De autoriteitsscore was voorheen lastig terug te vinden in vroeger binnen de interface van Semrush, maar tegenwoordig is deze meer centraal in het domeinoverzicht geplaatst, waardoor je meteen een idee krijgt van wat Semrush van een bepaald domein vindt.

Wel is het goed om je te realiseren dat, hoewel de meeste statistieken in de domeinanalyse zijn gebaseerd op harde gegevens, de websiteverkeergegevens schattingen zijn. Gebaseerd op vergelijkingen van de Semrush-verkeersschattingen met Google Analytics-gegevens, is mijn ervaring dat de Semrush statistieken niet altijd 100% nauwkeurig zijn.

Echter, Semrush geeft zelf ook aan deze cijfers niet 100% nauwkeurig zijn en dat het meer gaat om een schatting met betrekking tot de verkeersstatistieken voor een bepaalde site (laag, gemiddeld of hoog).

Het is het beste om de verkeersstatistieken in Semrush te gebruiken als indicatie met betrekking tot de populariteit van een website. Je kunt met behulp van deze cijfers jouw website in een context te plaatsen ten opzichte van die van je concurrenten, of andere websites identificeren die het waard zijn om te benaderen voor backlinks.

De andere statistieken in het domeinoverzicht van Semrush zijn buitengewoon nuttig en geven je een goed inzicht over de prestaties van zowel jouw eigen site als andere websites.

Een bijzondere vermelding waard is de ‘concurrerende positioneringskaart’, waarmee je in één oogopslag kunt zien hoe een bepaalde site in een bepaalde markt past en hoe sterk deze is ten opzichte van zijn vergelijkbare websites.

De mogelijkheid om resultaten op te splitsen naar land is ook nuttig, hierdoor krijg je een goed idee van waar op de wereld een bepaalde site goed of juist minder goed presteert.

Met Semrush kun je domeinanalysestatistieken per land of wereldwijd bekijken.

Al met al is het domeinoverzicht van Semrush ontzettend handig, het geeft je namelijk een uitstekend inzicht in hoe een website presteert vanuit SEO-oogpunt.

Trefwoord-onderzoek binnen Semrush

Trefwoord of zoekwoordonderzoek houdt meestal in:

  • Vaststellen hoeveel mensen zoeken naar een bepaald zoekwoord
  • Vaststellen hoe moeilijk het is om voor dat zoekwoord te rangschikken
  • Uitzoeken wie er al in de ranking staat voor dat zoekwoord
  • Suggesties krijgen voor andere zoekwoorden.

Semrush maakt het je heel gemakkelijk om alle bovenstaande informatie te achterhalen: je hoeft alleen maar een zoekwoord in het hulpprogramma ‘Overzicht van zoekwoorden’ in te voeren en de volgende informatie wordt direct getoond:

  • Het aantal zoekopdrachten per maand voor dat zoekwoord op Google.
  • de score voor ‘zoekwoord-moeilijkheid’.
  • een lijst met de sites die ervoor gerangschikt zijn.

Net als bij domein-analyse, kun je dit overzicht ook weer per land verkrijgen.

Een van de belangrijkste statistieken die vanuit het trefwoordonderzoek in Semrush kan worden verkregen, is de moeilijkheidsgraad van een trefwoord.

Semrush gebruikt een percentage om de moeilijkheidsgraad aan te geven, een hoger percentage toont aan dat het moelijker zal zijn om voor een bepaald zoekwoord hoog te rangschikken.

Om zoekwoord-suggesties te krijgen op basis van de zin die je hebt ingevoerd, moet je de ‘Keyword Magic’ optie van Semrush gebruiken. ‘Zoekwoordsuggesties’ zou wellicht een meer voor de hand liggende naam zijn, aangezien ‘Keyword Magic’ nogal vaag klinkt.

Als je eenmaal dit deel van Semrush hebt geopend, zal je zien dat dit ook een hele prettige functie binnen Semrush is om te gebruiken.

‘Keyword magic’ levert je een lijst op met trefwoorden die verband houden met de zin die je hebt ingevoerd, samen met enkele filters op basis waarvan je deze trefwoorden kunt sorteren. Enkele voorbeelden van deze filters zijn:

  • Trefwoord moeilijkheid.
  • Het aantal zoekopdrachten per maand voor elk zoekwoord.
  • De kosten per klik als u Google Ads zou gebruiken om resultaten voor elk weergegeven zoekwoord weer te geven.

Al met al voorziet de Semrush tool je dus van alle belangrijke informatie die je nodig hebt om te besluiten welke zoekwoorden je wilt targeten als onderdeel van een SEO-project.

Uiteraard zijn er ook nog een aantal verbeterpunten aan te wijzen:
Ten eerste zijn de verstrekte gegevens alleen voor Google zoekopdrachten. Het zou nog handiger zijn als er ook statistieken getoond zouden worden voor andere zoekmachines.

Ondanks dat de overgrote meerderheid van de zoekopdrachten nog steeds op Google wordt uitgevoerd (91% op dit moment), zijn er echter ook gebieden, bijvoorbeeld in de VS, waar andere zoekmachines meer gebruikt worden (in de VS worden 7,2% van de zoekopdrachten momenteel op Bing uitgevoerd).

Vergelijkbare tools die andere zoekmachines wel meenemen in de statistieken, zijn bijvoorbeeld de trefwoordonderzoeken van Moz en Ahrefs.

Een ander nadelig punt van Semrush is dat het geen indicatie geeft van het aantal backlinks dat je nodig hebt om te rangschikken voor een bepaald zoekwoord. Dit komt bijvoorbeeld wel terug in het trefwoordonderzoek van de Ahrefs.

De moeilijkheidsscore van Ahrefs voor zoekwoorden met hierbij informatie over het aantal backlinks dat je mogelijk nodig hebt om op de eerste pagina met zoekresultaten te rangschikken. Dit is een aspect dat ontbreekt binnen Semrush.

De Content Marketing Toolkit van SEMrush

Semrush biedt je niet alleen tools voor zoekwoordonderzoek, maar ook een reeks tools voor content marketing (wanneer je gebruik maakt van een ‘Guru’ plan of hoger, hierover later meer).

Met deze tools kun je:

  • Nieuwe onderwerpen opdoen om over te schrijven.
  • Bestaande inhoud beoordelen vanuit SEO-oogpunt.
  • Trefwoorden identificeren in content van je concurrenten.
  • Vermeldingen van jouw merk of product opsporen.

Mijn favoriete functie in de toolkit voor content marketing van Semrush is de ‘SEO-schrijfassistent’. Hiermee kun je content kopiëren en in Semrush plakken ter beoordeling. Het is ook mogelijk om direct een tekst te schrijven binnen Semrush en advies over deze tekst te krijgen.

Mijn favoriete functie in de toolkit voor content marketing van Semrush is de ‘SEO-schrijfassistent’. Hiermee kun je content kopiëren en in Semrush plakken ter beoordeling. Het is ook mogelijk om direct een tekst te schrijven binnen Semrush en advies over deze tekst te krijgen.

Rang volgen

Rank-tracking is het proces waarbij wordt gecontroleerd hoe jouw website in de loop van de tijd presteert in zoekmachines voor een bepaald zoekwoord.

Het is zeer eenvoudig om dit in Semrush in te stellen: je gaat naar de positie-tracker-sectie, voert een domeinnaam in en de trefwoord(en) die je wil volgen. Vervolgens krijg je een rapport waarin zichtbaar is hoe jouw site momenteel scoort voor de opgegeven trefwoorden.

Naarmate de tijd verstrijkt en er meer gegevens met betrekking tot jouw website naar Semrush stromen, kun je ook zien hoe snel je hogerop komt met de door jou gekozen trefwoorden.

Het is ook mogelijk om websitegegevens van concurrenten in te voeren in de positietracker-tool van Semrush, waarmee je ook weer na verloop van tijd kunt zien hoe jouw website presteert ten aanzien van de gekozen zoekwoorden in vergelijking met de website(s) van jouw concurrent(en). Tot slot ontvang je regelmatig e-mail updates over de voortgang van je rangschikking.

Al met al is de functie voor het volgen van ranglijsten in Semrush een zeer handige en goed werkende functie, waarop verder niks is aan te merken.

De Backlink-analyse

Een andere functie van Semrush is de backlink-analyse. De prestaties van een website in zoekresultaten hangen sterk samen met het aantal backlinks voor de site in kwestie.

Een backlink wil zeggen: externe sites die naar een website linken. Er zijn twee manieren om backlinks binnen Semrush te analyseren: de ‘backlink-analyse’ optie en het uitvoeren van een ‘backlink-audit’. Deze twee manieren zullen hieronder worden toegelicht.

Backlink-analyse

In het gedeelte ‘Backlink Analytics’ in Semrush kun je een domeinnaam invoeren en vervolgens krijg je een lijst te zien met alle traceerbare backlinks. Deze analyse kan je ook uitstekend gebruiken voor meer informatie met betrekking tot:

  • De ankertekst die voor elke backlink wordt gebruikt.
  • Distributie van hoofddomeinen (hoeveel .com, .org., .edu en .Gov-links etc. uw site heeft).
  • De IP-adressen van backlinks.

Alle informatie is heel duidelijk opgemaakt en laat je zien wanneer het aantal backlinks naar een domein is toe- of afgenomen en hierbij staat ook direct het aantal links vermeld. Je kunt deze informatie gebruiken ter verbetering van de SEO van jouw website of om inzicht te krijgen in die van een concurrent.

Hoe nauwkeurig de backlink-analyse van Semrush is, hangt natuurlijk af van de grootte en kwaliteit van de linkdatabase. Op het moment van schrijven beweert Semrush 37,2 biljoen backlinks in zijn database te hebben.

Mocht dit aantal inderdaad juist zijn, dan is dit aanzienlijk hoger dan de aantallen van enkele concurrenten zoals Majestic (9,2 biljoen) en Ahrefs (25 biljoen). Dit zou inhouden dat je in theorie de meest uitgebreide backlink-gegevens vanuit Semrush kunt verkrijgen.

Om dit te controleren, heb ik zelf enkele tests uitgevoerd. Voor deze tests heb ik backlink-audits uitgevoerd op zes behoorlijk verschillende sites om te zien hoe sommige van de belangrijkste tools op dit gebied scoorden. In mijn (weliswaar kleinschalige) tests ontdekte ik dat het aantal backlinks dat door elke tool werd gevonden eigenlijk redelijk vergelijkbaar was.

Opvallend was wel dat Semrush beter presteerde op websites met een kleiner aantal domeinen die ernaar linken, in deze gevallen werden er door Semrush meer linkdomeinen geïdentificeerd dan door concurrerende producten zoals Ahrefs of Moz.

Moz leek daarentegen weer beter te presteren op sites met grotere backlink-profielen. Aangezien dit slechts een kleine test was, is het niet slim om hier harde conclusies uit trekken.

Als er een trend uit op te maken is, is het dat de grote linkdatabase van Semrush niet automatisch leidt tot een groter aantal linkdomeinen als uitkomst van de analyse. Semrush biedt je echter zeker een zeer uitgebreide reeks resultaten, die in grote lijnen vergelijkbaar is met de belangrijkste vergelijkbare tools.

Backlink-audits

De andere manier om backlinks in Semrush te analyseren, is door een ‘backlink-audit’ uit te voeren. Het belangrijkste doel hiervan is om de betrouwbaarheid vast te stellen van backlinks die naar uw site verwijzen en om de ‘sitestatus’ te bepalen.

Tijdens een backlink-audit stelt Semrush een lijst samen met links die mogelijk spam bevatten. Deze kun je vervolgens bekijken en naar Google uploaden als een ‘disavow’-bestand.

Hieruit wordt duidelijk welke links volgens Google ‘onbetrouwbaar’ zijn en daarom genegeerd worden. Omdat Google websites als het ware bestraft wanneer veel links van slechte kwaliteit ernaar verwijzen, kan het voorkomen van slechte links een zeer gunstige invloed hebben op de zoekresultaten van jouw website.

Houd er wel rekening mee dat het aan te raden is om voorzichtig te zijn in het verwijderen van links. Het is verstandig om eerst de richtlijnen van Google over het onderwerp te lezen, voordat je dit doet.

Kort samengevat is de backlink-audittool van Semrush een zeer effectieve en handige functie. Het is een goede functie om links van slechte kwaliteit op te sporen en maakt het heel gemakkelijk om een afwijzingsbestand te creëren, welke je vervolgens naar Google kunt uploaden.

Het is ook mogelijk om bepaalde links ook op een zogenaamde ‘whitelist’ te plaatsen, als je vindt dat Semrush een bepaalde link ten onrechte op de lijst met mogelijke spam links heeft geplaatst.

Linkbuilding in SEMrush

Een van de nuttigste functies binnen Semrush is de linkbuilding-tool. Zoals hierboven reeds uitgelegd, is linkbuilding (het proces om andere sites naar de jouw site te laten linken) onmisbaar voor het succes van een SEO-project.

Dit komt omdat websites waarnaar meer links verwijzen, beter scoren in de zoekresultaten (zolang de betreffende links zich bevinden op hoogwaardige, relevante websites).
De linkbuilding-tool van Semrush is handig om te gebruiken om:

  • Te bepalen wie je concurrenten zijn en waarvoor ze rangschikken.
  • De inhoud van je website te onderzoeken.
  • De zoekwoorden te geven waarvoor je wilt rangschikken.

Uiteindelijk levert deze tool je een lijst op met ‘potentiële’ websites, die mogelijk de moeite waard zijn om te benaderen voor een backlink of gastpost.

Hiernaast biedt de tool je ook een aantal uiterst nuttige hulpmiddelen om dit te doen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om je mailbox te koppelen aan Semrush en op deze manier de ‘outreach-e-mails’ direct vanuit de tool te verzenden en vervolgens in CRM-stijl de voortgang ervan te volgen.

Maar dit is nog niet alles, ook biedt Semrush je waar mogelijk zelfs e-mailadressen voor elke website en de optie om een outreach-e-mail op te slaan als een herbruikbare sjabloon (zie screenshot hierboven).

Deze functionaliteit is een stuk uitgebreider dan hetgeen wordt aangeboden op het gebied van linkbuilding door de belangrijkste concurrenten van Semrush en misschien wel één van de belangrijkste punten om Semrush te verkiezen boven andere, vergelijkbare tools.

Bouwen van gebroken links

‘Gebroken linkbuilding’ is een gerelateerde en zeer belangrijke SEO-tactiek. Het is, simpel gezegd, het opsporen van dode links, oftewel links die nergens naartoe leiden.

Met deze informatie kun je vervolgens de niet meer bestaande inhoud waarnaar de link verwijst opnieuw creëren en hiernaar de verwijzer naar de gebroken link vragen om in plaats van naar de gebroken link, naar jouw website te verwijzen.

Op deze manier kun je nieuwe backlinks naar jouw website opbouwen, het zoals hierboven uitgelegd zorgt voor betere zoekprestaties met betrekking tot jouw website.

De functie voor het bouwen van gebroken links van Semrush is echter minder gemakkelijk te vinden dan ik zou willen.

Deze functie is echter wel vrij lastig te vinden binnen Semrush. Om gebruik te maken van deze functie, moet je eerst een backlink-analyse uitvoeren, vervolgens naar de sectie ‘geïndexeerde’ pagina’s navigeren, op de optie ‘doelfouten’ klikken en de verkregen resultaten vervolgens exporteren naar een Excel- of CSV-bestand. Dit bestand kun je vervolgens sorteren of filteren om de 404-fouten (dit zijn de verbroken koppelingen) te vinden.

Dit is een beetje een lastig proces, maar het voordeel ervan is dat je het bestand met gebroken links opnieuw kunt importeren in Semrush (samen met eventuele relevante e-mailadressen) en vervolgens je outreach rechtstreeks binnen Semrush te doen, met behulp van de hierboven beschreven gekoppelde mailbox en de bijbehorende ‘CRM-benadering’.

14 Dagen Gratis Proberen

Speciaal voor SponsorKliks Review heeft Semrush een speciale aanbieding gemaakt!

De standaard gratis proefperiode van Semrush duurt normaal zeven dagen, maar tijdelijk kun je gebruik maken van een verlengde proefperiode van 14 dagen. Dit geeft je 14 dagen de tijd om alle belangrijke functies van het Semrush te ontdekken en uit te proberen.

Klik hier voor de uitgebreide gratis proefperiode.

Site controle

Een andere zeer handige functie binnen Semrush, is de functie ‘site controle’. Dit wil eigenlijk zeggen dat er een audit wordt uitgevoerd op jouw website.

Tijdens deze audit zal Semrush zoeken naar aspecten die een negatief effect kunnen hebben op jouw positie in zoekresultaten, bijvoorbeeld:

  • Langzaam ladende inhoud
  • Dubbele inhoud
  • SSL-problemen
  • Crawlfouten
  • Ontbrekende kopteksten
  • Overmatig gebruik van zoekwoorden

Ik ben zelf vooral fan van de SEO-checker van Semrush, deze checker scant als het ware je hele website en geeft je vervolgens bruikbare tips voor verbetering voor elke pagina (met hierbij ook de prioriteit aangegeven). Enkele voorbeelden van tips die voortkomen uit de SEO-checker, zijn:

  • Mogelijk toe te voegen zoekwoorden
  • Stappen die je kunt nemen om een pagina weer te geven als een Google ‘featured snippet’
  • Hoe je de body-copy en metabeschrijvingen van jouw website kunt verbeteren
  • Welke websites moeten worden benaderd voor backlinks
  • Advies over de lengte van de inhoud
  • Interne koppelins-strategieën

Een groot voordeel van deze functie van Semrush is dat er niet alleen verteld wordt wat je moet doen of wijzigen, maar ook waarom. Dit geeft je meer inzicht en kennis met betrekking tot het verbeteren van je website.

Bij iedere tip wordt een ‘waarom’ getoond. Wanneer je hierop klikt, wordt in het Engels de gedachte achter deze tip uitgelegd. Je kunt ontzettend veel over SEO leren door simpelweg deze tips door te nemen.

Deze auditfunctie binnen Semrush is een fantastische functie en overtreft vergelijkbare functies binnen concurrerende tools.
Tot zover de functies van Semrush.

Hieronder gaan we dieper in op het gebruiksgemak van Semrush.

Interface- en gebruiksgemak

De interface van Semrush is vergelijkbaar met die van concurrerende producten zoals Moz en Ahrefs, met aan de linkerkant een menu met opties die je aan de rechterkant gebruikt om toegang te krijgen tot een specifieke functionaliteit.

De opties in het menu zijn gegroepeerd in diverse categorieën: competitief onderzoek, zoekwoordonderzoek, linkbuilding, rangschikking, on-page SEO en rapportage.

Wanneer je Semrush voor het eerst gebruikt, kunnen de verschillende functies en mogelijkheden wellicht wat overweldigend zijn, maar je went er snel aan en uiteindelijk is het verstrekken van veel informatie en gegeven ook het doel van tools zoals Semrush.

Hiernaast is de weergave binnen Semrush vrij overzichtelijk, de meeste verstrekte statistieken worden op een manier weergegeven die de informatie gemakkelijk te begrijpen maakt.

Een nadeel met betrekking tot gebruiksgemak is het werken met de interface van Semrush op smartphones. Op dit moment is het zo dat wanneer je inlogt op Semrush op een mobiel apparaat, je de standaard desktopinterface ziet. Deze weergave is vrij klein en lastig te zien.

Een voordeel is dan weer dat er ook een mobiele app beschikbaar is van Semrush, waarmee je toegang hebt tot je positietrackinggegevens. Het zou echter nog handiger en efficiënter zijn wanneer je vanuit de app ook toegang zou hebben tot de andere Semrush functies in een mobielvriendelijke weergave.

Over het algemeen is de interface van Semrush op een intuïtieve manier ingedeeld en eenvoudig te gebruiken, maar het is wel aan te raden om het op een normale computer te gebruiken in plaats van op een mobiel apparaat om er het meeste uit te halen.

Prijs-kwaliteit verhouding

In vergelijking met andere soorten ‘SaaS’-apps (software as a service), zijn SEO-tools zoals Semrush vrij hoog geprijsd.

Dit is echter niet vreemd, aangezien je niet alleen voor de functionaliteit betaalt, maar ook voor toegang tot een zeer grote hoeveelheid gegevens, waaronder informatie van concurrenten.

Semrush biedt 3 verschillende prijsplannen aan:

  • Pro: $ 119,95 per maand.
  • Guru: $ 229,95 per maand.
  • Zakelijk: $ 449,95 per maand.

Er is ook een ‘aangepast’ plan beschikbaar, om zakelijke klanten hun eigen op maat gemaakte plan te laten maken (met hogere limieten voor rapporten en vragen, meer gebruikersaccounts, etc.).

Handig om te weten: als je Semrush wil uitproberen, is er een gratis proefversie beschikbaar. De standaardversie is gedurende 7 dagen te gebruiken, maar tijdelijk is er sprake van een verlengde versie met 14 dagen toegang.

Wanneer we deze proefperiode vergelijken met de proefperiode zoals deze wordt aangeboden binnen vergelijkbare tools, is deze bijvoorbeeld gunstiger dan het aanbod van Ahrefs (een betaalde proefperiode van 7 dagen) maar minder gunstig dan die van Moz (een gratis proefperiode van 30 dagen).

Om gebruik te kunnen maken van de bovengenoemde proefperiode, dien je wel eerst je creditcard gegevens in te voeren, dit is echter zeer gebruikelijk bij het gebruik van SEO-tools.

De prijzen van Semrush zijn in grote lijnen vergelijkbaar met die van de belangrijkste concurrenten zoals Moz, Ahrefs en Majestic. Majestic biedt weliswaar een lager geprijsd maandelijks abonnement aan voor $ 49 per maand, maar dit abonnement is functioneel gezien aanzienlijk minder aantrekkelijk dan de instapplannen van de andere vergelijkbare tools.

De belangrijkste verschillen tussen de verschillende prijsplannen van Semrush zijn:

  • Het aantal rapporten dat je per dag kunt uitvoeren.
  • Het aantal zoekwoorden dat je per maand kunt volgen.
  • Toegang tot tools voor content-marketing.
  • Toegang tot historische gegevens.

Hoe hoger je prijsplan, hoe uitgebreider je mogelijkheden binnen Semrush.

Analyse van de prijsstructuur van Semrush

Hieronder gaan we uitvoeriger in op verschillende voor- en nadelen van de prijsstructuur die Semrush hanteert:

1.Seats

Het grootste nadeel van de prijsstructuur van Semrush is zonder meer dat alle abonnementen, zelfs het ‘Business’-abonnement van $449,95, slechts één gebruikersaccount of ‘seat’ bevatten.

Dus als je met meer dan één persoon tegelijk gebruik wil maken van Semrush, moet je $45,- tot $100,- per gebruiker extra betalen (afhankelijk van het type abonnement).

Bij de belangrijkste concurrenten van Semrush is dit anders geregeld, hier wordt over het algemeen het aantal gebruikers hoger, naarmate je op de prijsladder stijgt of de extra toe te voegen gebruikers zijn een stuk goedkoper.

Mocht je Semrush echt graag willen gaan gebruiken met meerdere gebruikers, dan kan het lonend zijn om eens te kijken naar een ‘aangepast’ plan binnen Semrush. Dit plan is wat flexibeler in te richten en meer op maat af te stemmen.

2.Projecten

Een ander aandachtspunt is het feit dat veel Semrush-functies alleen kunnen worden gebruikt op domeinen die zijn toegevoegd als ‘projecten’.De belangrijkste functies waarbij dit het geval is, zijn onder meer site-audits, backlink-audits, on-page SEO-controle en positietracering.

Hoeveel projecten je tegelijk open kunt hebben staan, is afhankelijk van het Semrush-plan dat je gekozen het, bij het goedkoopste plan ($ 119,95 per maand) is het aantal gelijktijdige projecten 5.

Deze beperkingen zullen niet per se een showstopper zijn voor elk bedrijf, maar in het geval je meerdere websites in beheer hebt, waarvoor je tegelijkertijd SEO wil beheren, of veel concurrentanalyses moet uitvoeren, dan is dit zeker iets om in je achterhoofd te houden.

Rapportageverzoeken

Een groot voordeel van Semrush is zichtbaar in het aantal rapportageverzoeken dat je op dagelijkse basis kunt doen: zelfs met het goedkoopste plan kunt je maar liefst 3.000 domeinanalyserapporten per dag opvragen.

Ter vergelijking: bij Ahrefs ligt dit aantal slechts op dit 25 rapporten die je per dag. Naarmate je een hoger plan afsluit, wordt dit aantal zelfs nog hoger, de dagelijkse limiet voor rapporten bij het plan van $ 449,95 is 10.000.

Wederom ter vergelijking: de limiet van het Ahrefs abonnement van $ 399 is slechts 250 rapporten.

Competitieve intelligentie

Er zijn nogal wat Semrush-functies met betrekking tot het analyseren van websites van concurrenten die niet beschikbaar zijn zonder eerst een add-on voor ‘competitieve intelligentie’ te kopen, namelijk:

  • Market Explorer (marktspelers, marktaandelen, leeftijd kijkers, geslacht en gedrag, seizoenspieken, etc.)
  • Uitgebreide verkeersanalyses (bezoekersbetrokkenheid, verkeersbronnen, desktop en mobiel, publieksoverlap, historische gegevens, geografische informatie.)
  • Concurrentie benchmarking (de mogelijkheid om tot 5 websites van concurrenten onderling te vergelijken).
  • Analyse van bulkverkeer (webverkeersgegevens van maximaal 200 potentiële klanten in één klik analyseren).
  • Toppagina’s (webverkeersgegevens van maximaal 200 potentiële klanten in één klik analyseren).

Om bovenstaande functies te kunnen gebruiken, dien je dus eerst een extra ‘module’ aan te schaffen. Deze extra module kost je $200,- per maand extra. Ondanks dat dit zeker wel de moeite waard is om extra aan te schaffen, is de prijs wel vrij hoog (zeker in vergelijking met de prijzen van de diverse plannen zelf).

PPC-gegevens

Als je aan een combinatie van SEO- en PPC-projecten werkt, zul je merken dat Semrush in dit opzicht waardevoller is dan vergelijkbare tools. Dit komt simpelweg omdat Semrush meer PPC-gegevens bevat.

Waar andere tools je basis-CPC-cijfers geven met betrekking tot individuele zoekwoorden, gaat Semrush een stuk verder door gedetailleerde CPC-concurrentie- en distributiegegevens, live advertenties en PPC-campagneplanningstools op te leveren.

Klantenservice

SEO-tools zoals Semrush zijn vaak vrij complex van aard, waardoor het krijgen van goede klantondersteuning wanneer nodig, een belangrijk element is.

Ook op dit gebied scoort Semrush goed, het beschikt namelijk over drie kanalen voor klantenondersteuning: telefonisch, per e-mail en chat. Dit staat in positief contrast met concurrerende producten, die niet allemaal telefonische ondersteuning bieden (Moz biedt bijvoorbeeld niet eens live chatondersteuning).

Hiernaast maakt Semrush het ook gemakkelijk om gebruik te maken van de klantenservice, in tegenstelling tot sommige andere SaaS-producten.

De contactgegevens zijn gemakkelijk terug te vinden op de Semrush website, je hoeft dus geen volledige zoektocht te ondernemen om met de klantenservice in contact te komen.

Conclusie van deze Semrush review

Semrush is zeker een solide SEO-tool, die je alle belangrijke gegevens geeft die je nodig hebt voor een succesvol SEO-project. Voor mij zijn de tools die er het meest uitspringen, de tools voor linkbuilding en site-auditing. De eerstgenoemde tool geeft je een uitstekende ‘CRM’-stijlmethode om backlinks te bouwen en de tweede tool geeft je een supereenvoudige checklist met manieren waarop je je technische en on- pagina SEO kunt verbeteren.

De belangrijkste nadelen van Semrush? De enige zoekmachine waarvoor gegevens worden geleverd, is Google. Hiernaast beschikken alle accounts standaard over slechts één gebruikersaccount (‘seat’) en verschillende belangrijke functies kunnen alleen worden gebruikt als onderdeel van een ‘project’ (waarbij limieten gelden voor het aantal projecten dat je tegelijkertijd kunt uitvoeren).

Een laatste nadeel is het feit dat sommige van de competitieve intelligence functies alleen kunnen worden ontgrendeld na aankoop van een extra module van $ 200 per maand.


Hoe dan ook, over het algemeen is Semrush een zeer goede oplossing die je de belangrijkste informatie oplevert voor het verbeteren van je positie in de zoekresultaten.

Hieronder zijn de belangrijkste voor- en nadelen nog een keer kort onder elkaar gezet:

Voordelen van Semrush

• Gebruiksvriendelijk

• Domein-analyse is bijzonder eenvoudig uit te voeren met Semrush, alles wat je nodig hebt op één plek, overzichtelijk ingedeeld.

• De interface van Semrush is zeer uitgebreid, maar wel op een logische manier ingedeeld. Hiernaast maken grafieken en gegevensvisualisaties het gemakkelijk om de verstrekte statistieken te begrijpen.

• De linkbuilding-functionaliteit van Semrush, met functies in CRM-stijl, is fantastisch.

• De functie voor sitecontrole geeft je simpele instructies over hoe je concrete verbeteringen kunt aanbrengen in de technische SEO- en on-page SEO-aspecten van jouw website.

• Naast organische zoekgegevens biedt Semrush je ook veel PPC-gegevens.

• Het aantal rapporten dat je maximaal per dag kunt genereren is aanzienlijk hoger dan bij de belangrijkste concurrenten van Semrush.

• Er zijn drie ondersteuningskanalen beschikbaar: telefoon, chat en e-mail. Dit is uitgebreider dan bij concurrenten zoals Moz en Ahrefs.

• Er is een gratis proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Nadelen van Semrush

• Geeft alleen gegevens voor één zoekmachine, Google. Sommige concurrerende tools, met name Ahrefs, leveren gegevens van een flink aantal andere zoekmachines.

• Semrush-abonnementen bevatten standaard slechts één gebruikersaccount. Het kopen van extra gebruikersaccounts is vrij prijzig.

• Sommige belangrijke functies zijn alleen beschikbaar als onderdeel van ‘projecten’, Semrush beperkt het aantal projecten dat je tegelijkertijd kunt uitvoeren.

• Sommige functies kosten $200 extra per maand extra.

• Hoewel de gratis proefperiode nuttig is, is het nodig om je creditcardgegevens in te voeren voordat je er toegang toe krijgt.

• De Semrush interface is onhandig om op een mobiel apparaat te gebruiken.

Wil je Semrush eerst 14 dagen gratis proberen? Meld je dan aan via onze speciale link =>