Hoe beïnvloedt racketgewicht uw spel in padel?

gewicht padelracket

Het gewicht padelracket is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van je ideale model. Er is geen specifieke optie; het hangt af van de kenmerken die je als speler hebt. Daarom willen we in deze post uitleggen waar je op moet letten bij het kiezen van het gewicht van een padelracket.

De meeste rackets die momenteel op de markt zijn, variëren tussen de 330 en 400 gram. Is er verschil tussen die 70 gram? Ja, er is verschil tussen de twee uitersten, en het geslacht, het niveau van de speler en de fysieke conditie spelen een grote rol bij de keuze van het gewicht.

Beïnvloedt het gewicht van het racket je padelspel?

Ja, het heeft zeker invloed. Daarom is het aan te raden om voordat je een racket koopt, het gewicht van het padelracket te analyseren en te selecteren op basis van het type speler dat je bent. Dit is zo belangrijk dat het kan helpen bij het voorkomen van blessures, zoals epicondylitis of tenniselleboog, veelvoorkomende blessures in het padel die worden veroorzaakt door spelen met een ongeschikt gewicht.

Welk gewicht padelracket moet je kiezen?

gewicht padelracketEen fout maken in het gewicht padelracket kan ernstige gevolgen hebben. Daarom wordt het gewicht van het racket beschouwd als een van de belangrijkste factoren voordat je een beslissing neemt. Voordat we de aanbevolen gewichten opsommen op basis van leeftijd, niveau of geslacht, is het belangrijk op te merken dat er geen ideaal gewicht is voor een racket, eerder passende gewichten voor elke speler.

Het kiezen van het gewicht van het padelracket hangt af van jouw speelstijl. Over het algemeen varieert het gewicht tussen de 330 en 400 gram, zowel voor mannen als vrouwen. Het doel is om te proberen te spelen met een racket dat het hoogste gewicht heeft waarin je comfortabel bent. Houd er rekening mee dat hoe meer massa je racket draagt, hoe minder je arm dat zal doen.

Volgens het speelniveau

Het speelniveau heeft evenredig invloed op het gewicht. Hoe hoger het niveau, hoe sneller de bal zal gaan. Daarom moet het gewicht groter zijn.

Dit criterium volgt een progressief model, wat betekent dat bij een lager spelniveau het aanbevolen gewicht van het racket lager zal zijn, maar naarmate het niveau geavanceerder wordt, zal het gewicht toenemen.

Voor spelers die net beginnen met padel wordt aanbevolen om niet meer dan 360 gram te gebruiken. De reden voor het spelen met lichtere rackets in het begin is de intensiteit van het spel. Lichtere rackets bieden zeer comfortabele bediening zonder onnodige belasting.

Naarmate het niveau vordert tot gemiddelde of gevorderde niveaus, neemt het gewicht van het racket geleidelijk toe. Het gewicht op hogere niveaus zal afhangen van het gewicht van de speler of diens geslacht. Daarom wegen professionele padelspelersrackets tussen de 370 en 390 gram voor mannen.

Het vereiste niveau op het veld dwingt hen om rackets van maximale kracht te gebruiken, aangezien de moeilijkheidsgraad van het spel extreem is, met meer kracht in de slagen.

Volgens de fysieke conditie

gewicht padelracket afhankelijk van uw fysieke conditieHet verdragen van de intensiteit van slagen vereist oefening en training. Dit betekent dat de slagabsorptiecapaciteit van het racket bijdraagt aan het verbeteren van de weerstand.

De fysieke conditie beïnvloedt de keuze van het gewicht van het racket, en hoe beter de fysieke voorbereiding van de speler, des te beter kan hij krachtige slagen verdragen.

Het hangt ook af van het geslacht. Bijvoorbeeld, rackets die minder wegen dan 365 gram worden aanbevolen voor spelers die tussen de 50 en 70 kg wegen. Vanaf 80 kg kan het gewicht van het racket oplopen tot 390 gram. Dit gewicht is alleen van toepassing op mannen.

Voor vrouwen met een gewicht tussen 50 en 60 kg is het maximale aanbevolen gewicht 355 gram. Met 10 kilo meer, dus 70 kg, kunnen vrouwen kiezen voor rackets van 360 gram. En vanaf 70 kg kunnen ze de zwaardere opties overwegen.

Deze aanbevelingen kunnen worden aangepast in gevallen van beginnende epicondylitis of als er sprake is van tenniselleboog.

Volgens je geslacht en leeftijd

Geslacht en leeftijd zijn ook fundamentele factoren die invloed hebben op het gewicht padelracket.

Hoeveel moet een padelracket voor mannen wegen?

gewicht padelracket

De keuze voor padelrackets voor mannen hangt af van het gewicht en het niveau. Voor mannen tussen 50 en 70 kilo worden rackets tussen 360 en 365 gram aanbevolen.

Wanneer een man meer dan 70 kilo weegt of op een gemiddeld tot gevorderd niveau speelt, kan het gewicht van het racket oplopen tot 370-390 gram.

Hoeveel weegt een padelracket voor vrouwen?

Hoeveel weegt een padelracket voor vrouwen

De keuze voor padelrackets voor vrouwen hangt af van het gewicht en het speelniveau. Voor vrouwen met een lichaamsgewicht tussen 40 en 60 kilo worden rackets tussen 330 en 355 gram aanbevolen.

Wanneer het gewicht meer dan 60 kilo bedraagt, kunnen de rackets variëren tussen de 360 en 390 gram.

 

Volgens de balans van het racket

De balans van het padelracket is een ander criterium bij het vinden van het ideale gewicht. Afhankelijk van de gewichtsverdeling van het racket kan deze zich naar het hoofd of naar de greep (grip) richten.

Als de balans te veel naar het hoofd is verschoven, krijg je meer kracht. Dit is echter contraproductief op de lange termijn, omdat je pols veel zal lijden en je prestaties zullen afnemen. Je kunt zelfs geblesseerd raken.

Aan de andere kant, als het gewicht naar de greep is verschoven, krijg je meer controle. Echter, op die momenten waar je kracht nodig hebt, zal je iets missen.

De balans van het racket beïnvloedt de handelbaarheid en controle van het racket, evenals de speelstijl van de speler. Hoe wordt de balans verdeeld? Laten we eens kijken.

gewicht padelracket

Lage balans: Rackets met een lage balans zijn over het algemeen rackets met een ronde vorm. Hun gewicht neigt naar de greep, wat zorgt voor meer controle bij de meeste slagen.

Gemiddelde balans: Padelrackets met een gemiddelde balans zijn evenwichtiger dan die met een lage of hoge balans. Ze hebben een betere gewichtsverdeling in het midden van het racket.

Hoge balans: Een racket wordt gezegd een hoge balans te hebben wanneer het gewicht naar het bovenste gedeelte neigt. Ze zijn moeilijker te controleren en te hanteren dan die met een lage of gemiddelde balans. Gewoonlijk vinden we dit type balans in rackets met een diamantvorm, rackets die veel kracht bieden.

Volgens het weer

Het lijkt misschien niet zo relevant, maar het is waar dat je het weer in de gaten moet houden waar je speelt. Als je speelt in vochtige gebieden of op zeeniveau, heb je meer gewicht nodig in je racket. De bal is zwaarder onder deze omstandigheden. Als je te weinig gewicht hebt, zul je merken dat je kracht tekortkomt en zelfs geblesseerd kunt raken. Aan de andere kant, in hoger gelegen gebieden kun je beter kiezen voor een lichter racket. De ballen gaan daar veel sneller en je hebt meer controle nodig in je spel.

Welk gewicht van het padelracket moet je kiezen als je last hebt van epicondylitis?

Spelers die last hebben van epicondylitis of tenniselleboog mogen nooit spelen met rackets die meer wegen dan 370 gram. In deze gevallen wordt nooit aanbevolen om een racket te kiezen met een te zwaar gewicht dat de overbelasting van de speler beïnvloedt.

Waarom is de keuze van het gewicht van het padelracket belangrijk?

Het gewicht van het racket bij padel kan een aanzienlijke invloed hebben op je spel, aangezien het zowel je prestaties als het comfort kan beïnvloeden.

gewicht padelracket

Bijvoorbeeld, als je meer kracht wilt uitoefenen in je slagen, moeten de padelrackets zwaarder zijn. Aan de andere kant, als je meer controle wilt, moet je kiezen voor lichtere rackets. Evenzo, onthoud dat dit varieert afhankelijk van je speelstijl en persoonlijke voorkeuren, zoals we eerder hebben vermeld.

Als je wilt manoeuvreren, snelle bewegingen wilt maken en direct op het veld wilt reageren, zijn lichte rackets gemakkelijker te gebruiken. En hoewel zwaardere rackets meer inspanning vergen om te bewegen, kiezen veel spelers voor dat gevoel van stabiliteit. Padelrackets met overmatig gewicht kunnen echter sneller vermoeidheid veroorzaken, vooral tijdens lange wedstrijden.

Ten slotte, en het belangrijkste, zijn de blessures. Een te zwaar racket verhoogt het risico op blessures, afhankelijk van je kracht- en vaardigheidsniveau. Deze blessures komen meestal voor in de elleboog of pols. Daarom is het zo belangrijk en essentieel om een balans te vinden die past bij je fysieke en technische conditie.

Het gewicht padelracket volgens jouw ervaring

De ervaring op het veld zal je doen begrijpen hoe belangrijk het is om een grip te kiezen met het juiste gewicht en formaat om de prestaties in het spel te optimaliseren zonder het risico op blessures te lopen. Het is daarom essentieel dat je kennis opdoet over de verschillende rackets en hun kenmerken, zodat je zelf kunt bepalen welke combinatie van racket en gewicht het beste bij jouw behoeften past.

Share the Post:

Related Posts

Hoe onderhoud je het best je voetbalschoenen?

Overzicht Waarom is het belangrijk om je voetbalschoenen te onderhouden? Het onderhouden van je voetbalschoenen is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en optimale prestaties op het veld te behouden. Door regelmatig onderhoud blijven je schoenen in goede conditie

Read More
Wat is een elektrische kattenbak

Wat is een elektrische kattenbak?

Wat is een elektrische kattenbak? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? Heb je momenteel een traditionele kattenbak en overweeg je over te stappen naar een zelfreinigende kattenbak? Hoewel elektrische kattenbakken gemak bieden voor de bewoners van het huis, zowel

Read More